Мінфін РФ: Україна неофіційно просила у Росії кредит у розмірі $ 5 млрд.

Мінфін РФ: Україна неофіційно просила у Росії кредит у розмірі $ 5 млрд.
img.utro.ua

"Минулого тижня у Міністерстві фінансів Російської Федерації відбулися двосторонні консультації із представниками Міністерства фінансів України на їхнє прохання. Українська сторона висловила прохання оцінити можливість надання Росією кредиту у розмірі 5 млрд. дол. на покриття дефіциту бюджету України. На прохання Мінфіну Росії Мінфін України надасть додаткову інформацію про поточний стан української економіки", - йдеться у повідомленні Міністерства фінансів РФ.

Зазначено, що офіційного звернення від України з приводу надання зазначеного кредиту ні в Уряд РФ, ні у Мінфін Росії не надходило.

У Європейській Комісії також не знають про лист прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо надання кредиту Україні.

Про це заявив сьогодні на брифінгу представник Єврокомісії Йоханнес Лейтенбергер. "У мене немає жодних коментарів з цього приводу", - сказав він.

Інший представник Єврокомісії також заявив, що йому нічого не відомо про лист, однак, зазначив він, це ще не означає, що його не було.

Разом із тим, джерело у Єврокомісії повідомило нашому кореспондентові, що допомога Україні не може бути надана у рамках Європейської політики сусідства, а єдиним легальним інструментом, який може застосувати Єврокомісія для допомоги третім країнам, є макрофінансова допомога.

"Однак розмір такої допомоги досить обмежений і, звичайно, не перевищує десяти мільйонів євро", - повідомило джерело.

За його словами, така допомога може бути надана третім країнам у формі кредиту або навіть гранта. На сьогоднішній день Єврокомісія надала декілька таких кредитів та грантів, зокрема, Молдові, Грузії та Лівану.

Як повідомлялося, Тимошенко повідомила, що надіслала листи з проханням надати Україні фінансову допомогу для покриття дефіциту бюджету в США, Євросоюз, Китай, Японію, а також у Росію.

Президент України Віктор Ющенко називає неприпустимими кулуарні домовленості уряду України про відкриття у Росії кредитної лінії.

Заступник глави Секретаріату Президента України Андрій Кислинський вважає, що "московський" кредит може скерувати Україну до повторення "білоруського сценарію".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK