Gazeta Wyborcza: Російсько-українська суперечка щодо транзиту верблюдів

Gazeta Wyborcza: Російсько-українська суперечка щодо транзиту верблюдів
rbc.ua

"Це все одно що вбити дитину. Або не дати дитині при смерті ліків, що врятують їй життя", - так народна артистка СРСР Олександра Пахмутова підчас неодноразово показаної всіма каналами російського державного телебачення прес-конференції сумно говорила про долю старого піонерського табору "Артек" в українському Криму.

"Заберемо Артек і самі ним займатимемося! – закликала мало не до збройного нападу на Криму віце-мер Москви Людмила Швецова, що сиділа біля Пахмутової.

Старий радянський табір для піонерів на березі Чорного моря, котрий сьогодні є підприємством, підконтрольним Секретаріату Президента України, що живе з власних доходів, , коли почалася криза, потрапив у скрутне становище – як і вся туристична галузь в Україні. Високі ціни відлякували клієнтів. Персонал табору не отримує зарплат. Директор Борис Новожилов оголосив голодування, домагаючись, щоб Секретаріат Ющенка підтримав його компанію дотаціями.

Туристичні компанії в усьому світі мають сьогодні великі проблеми. У Москві, за оцінками, щонайменше одна третина російських бюро подорожей найближчим часом збанкрутує, більшість із них вже оголосила про звільнення працівників.

Зараз державні телеканали і газети наввипередки почали згадувати, що Артек для мешканців колишнього СРСР – це місце особливе, а політика "неадекватного" Віктора Ющенка неодмінно призведе до знищення цієї "чорноморської перлини".

Їхня доля не збурює емоцій, не цікавить державні ЗМІ. А проблеми українського Артеку - так.

Цей офіційно названий табором курорт було створено в 1926 році і він був живою ілюстрацією пропагованого гасла – "дякуємо Сталіну за наше щасливе дитинство". Тут щороку в розкішних як на СРСР умовах відпочивали тисячі піонерів з усього СРСР. У цьому раю діти зустрічалися з космонавтами, відомими артистами, письменниками.

Зараз державні телеканали і газети наввипередки почали згадувати, що Артек для мешканців колишнього СРСР – це місце особливе, а політика "неадекватного" Віктора Ющенка неодмінно призведе до знищення цієї "чорноморської перлини". Емоції дещо вщухли, коли прем’єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що виділить додаткове фінансування для табору.

Однак негайно знайшовся новий привід для скандалу. Перші шпальти щоденних видань рясніли інформацією про те, що "Україна знов виявилася негідною довіри транзитною країною – цього разу для верблюдів".

Телеканали мають привід щодня розповідати росіянам про "неадекватність" та "жорстокість" влади в Україні.

Українські митники на прикордонному пункті Успенська не пропустили вантажівку, що перевозила 20 верблюдів з Калмикії до цирків Болгарії. Українці посилаються на заборону, що зобов’язує їх не пропускати живих тварин з півдня Росії, де на фермах для худоби у січні мала місце епідемія небезпечної африканської чуми. Російські митники своєю чергою не хотіли впускати назад цей транспортний засіб, стверджуючи, що відправлені ним один раз тварини не можуть повернутися в країну. Закриті у вантажівці, закляклі від морозу, верблюди застрягли на нічийній землі. А телеканали мають привід щодня розповідати росіянам про "неадекватність" та "жорстокість" влади в Україні.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK