Ъ: Вибух збутого газу

Ъ: Вибух збутого газу
Фото Миколи Лазаренка

Засідання української Ради безпеки обернулося вчора грандіозним скандалом. Президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко перейшли від заочних випадів на адресу один одного до публічного з'ясування відносин. Пан Ющенко заявив, що газові угоди Росії та України - це частина "пакту Молотова-Ріббентропа", який укладено Юлією Тимошенко з Москвою на шкоду національним інтересам. Глава уряду також не залишилася в боргу, звинувативши Президента у лобіюванні інтересів скасованого газового посередника РосУкрЕнерго.
Засідання ради національної безпеки і оборони України (РНБО), ледь розпочавшись, переросло у гучну перепалку між двома керівниками країни. Ініціатором скандалу став пан Ющенко. У довгому вступному слові, яке він виголосив на відкритій частині засідання у присутності журналістів, Президент накинувся на прем'єра з жорсткою критикою. Віктор Ющенко розпочав із заяви про те, що таємні міжурядові переговори Москви і Києва про отримання Україною російського кредиту в розмірі $ 5 млрд - це частина січневих газових домовленостей, які досягнуто Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним.

"Найважче коментувати те, що за великими газовими угодами зроблено секретний протокол Молотова-Ріббентропа, пов'язаний із наданням $ 5 млрд кредиту з боку Росії", - обурювався пан Ющенко. За його словами, в рамках переговорів про отримання вказаної суми піднімалося питання про згоду на "нульовий варіант" розподілу майна колишнього СРСР. "Мене обурює той факт, що в рамках консультацій без санкції глави держави, без санкції парламенту розглядаються питання щодо нульового варіанту", - обурювався Президент.

Юлія Тимошенко спробувала відбити натиск, вигукнувши: "Це не відповідає дійсності!" Але у відповідь Віктор Ющенко розпорядився принести директиви на ведення російсько-українських переговорів, які тут же і зачитав: "Дивимося 11-й пункт, де записано:" Перспективи ратифікації угоди про нульовий варіант". Це серйозні для української нації питання, які не повинні залежати від імпровізації однієї людини незалежно від її високого статусу".

Пані Тимошенко не знайшла, що на це відповісти, і Глава держави продовжив викривальний виступ. Він звинуватив прем'єра у перевищенні повноважень при підписанні газових домовленостей з РФ та в систематичній брехні. Найбільше Президент обурився тим, що, як тільки він починає критикувати роботу уряду, його тут же звинувачують у зв'язках із Росукренерго і в причетності до корупційних газових схем. "Мені це набридло. Я не займався вашим смердючим газом жодного дня свого життя, - втратив самовладання пан Ющенко. - Приспані цією брехнею, ми отримали небаченого посередника (дочірню компанію Газпрому Газпром збут Україна. -"Ъ"), який здобув 25% індустріального ринку".

"Мені це набридло. Я не займався вашим смердючим газом жодного дня свого життя, - втратив самовладання пан Ющенко. - Приспані цією брехнею, ми отримали небаченого посередника, який здобув 25% індустріального ринку"

Нарешті Віктор Ющенко дорікнув прем'єру в тому, що це через її вину Нафтогаз несе збитки через низькі ціни на транзит російського газу в ЄС - $ 1,7 за тисячу кубометрів, що встановлено за підсумками вже згаданих переговорів Юлії Тимошенко і Володимира Путіна. "У той час як Росія за останні три роки у три рази підвищила ціну на газ для України, Україна, у свою чергу, не підвищувала ставку на транзит газу", - заявив пан Ющенко. Закінчивши звинувачувати прем'єра, Президент оголосив, що далі нарада триватиме у закритому режимі, попросивши пресу залишити зал засідань.

Але перш ніж пряму трансляцію було припинено, Юлія Тимошенко встигла заявити, що "жодне слово пана Ющенка не відповідає дійсності". Після цього прем'єр вибігла на вулицю, де дала відповідний викривальний брифінг. Вона заявила, що засідання Ради безпеки направлено на повернення компанії РосУкрЕнерго на газовий ринок. "Зроблено спробу розламати прямі газові угоди і повернутися до корумпованого посередника", - повідомила пані Тимошенко. Як доказ вона показала проект рішення РНБО, в якому, за її словами, "через пункт стоїть зобов'язання повернути Росукренерго" та повернути цій компанії 11 млрд кубометрів газу, які Україна "чесно купила у Газпрому". "Це направлено на руйнування енергетичної незалежності України", - заявила прем'єр, пообіцявши у разі ухвалення такого рішення оскаржити його в суді.

Після цього пані Тимошенко повернулася на засідання РНБО, яке тривало вчора до пізнього вечора.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK