МК: Ющенко вибиває газ у Тимошенко

МК: Ющенко вибиває газ у Тимошенко
president.gov.ua

Головомийка, учинена Тимошенко колегами по Раді Безпеки, була частково засекречена. Перед початком закритої частини засідання Юлія Володимирівна все ж таки встигла сказати "на камеру": мовляв, все, що тут тільки що говорилося, - суцільна брехня і провокація. Після чого трансляцію для представників ЗМІ, що зібралися у залі, припинили.

Почутого у відкритій частині заходу, однак, більш ніж вистачило. Головний висновок за підсумками засідання: найбільше Ющенка обурило, що Росія готова дати Україні грошей. Президент переконаний: за $ 5-мільярдним кредитом піде ... або утворення "газового консорціуму" (через нездатність своєчасно розрахуватися за суму), або "передача за борги" всієї української частини ГТС. За інформацією президента, в ході переговорів у Москві людям Тимошенко нібито запропонували повернутися до "нульового варіанту" розділу майна колишнього СРСР. Тоді Росія, взявши на себе борги Союзу, вправі вимагати від усіх союзних республік відмови від права на власність колишнього СРСР. Визначення "майно СРСР" застосовуватиметься насамперед до газотранспортної системи України. Тоді Росії вже не потрібно буде будувати газопроводи в обхід України ...

Ну а апофеозом стала обіцянка голови спеціальної слідчої комісії Верховної ради Інни Богословської звернутися до Генпрокуратури з вимогою порушити проти Тимошенко кримінальну справу.

Аналітики вважають, що за всією цією газово-кредитною вакханалією стоять ... інтереси РосУкрЕнерго, яка виявився не при справі посередника в особі Дмитра Фірташа. Цю версію озвучила потім на брифінгу і сама прем'єр.

Скандально відомого власника української частини компанії РосУкрЕнерго проведена по команді Тимошенко експропріація 11 мільярдів кубометрів газу явно застала зненацька. Дмитро Васильович, негласно контролює не тільки пропрезидентську Нашу Україну, а й більшу частину опозиційної Партії регіонів, продовжує наполягати, що газ, закачаний у підземні сховища в Західній Україні, як і раніше, у власності компанії-посередника.

Проект рішення РНБО на момент підписання номеру ще не було оприлюднено, але, як стало відомо МК, в ньому є пункт про повернення 11 мільярдів кубометрів газу РосУкрЕнерго. Отже, без втручання Дмитра Фірташа все ж таки не обійшлося.

Учора опівдні за київським часом Тимошенко зібрала уряд на позачергове засідання. Неважко здогадатися, кожен з членів кабміну отримав детальні розрахунки, підготовлені за велінням прем'єра з метою довести згубність очікуваного з хвилини на хвилину рішення РНБО. По Тимошенко, в разі примусового повернення RUE газу посередники зароблять $ 4 млрд. "А я хочу, щоб ці 4 мільярди доларів пішли на здешевлення ціни на газ для населення ..." - сказала Тимошенко.

Тимошенко також готова звернутися за підтримкою до Євросоюзу. Беручи до уваги прихильність до Юлії Володимирівни Хав'єра Солани, шанси Тимошенко на чергову гучну перемогу над обома Вікторами не такі вже й погані.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK