ИТОГИ: Нещасливі разом

ИТОГИ: Нещасливі разом
Фото: Миколи Лазаренка

Для початку Віктор Ющенко, немов школярку, відчитав прем'єрку за газові домовленості з Росією, які, на його думку, не відповідають національним інтересам і загрожують українському Нафтогазу банкрутством. Потім поклав на Юлію Тимошенко всю відповідальність за зрив переговорів з комісією МВФ, яка шукала сліди 4,5-мільярдного траншу, що дивним чином розчинилися і нібито не домовилася з урядом з макроекономіки і параметрів бюджету. Але головним докором на адресу Юлії Тимошенко були її переговори з Москвою про надання Україні кредиту в п'ять мільярдів доларів для покриття дефіциту нацбюджету-2009 і створення стабфонду.

Оскільки на засіданні РНБО дамі не дали навіть рота розкрити, виправдовуватися їй довелося вже потім. І тепер аналізувати газові контракти з Росією на ефективність та прозорість швидше за все належить експертам з ЄС, хоча і так зрозуміло, що вони відповідають євростандарту. А от можливість другого раунду переговорів з МВФ безпосередньо залежить від того, чи зможе Україна розжитися кредитом, щоб залатати дірки в бюджеті.

Як відомо, з відповідним проханням Юлія Тимошенко звернулася не лише до Росії, але і до США, Японії, Китаю, Євросоюзу і навіть до Саудівської Аравії. Але чому Віктор Ющенко вирішив, що саме російський кредит стане згубним, - питання відкрите. Одна здогадка, втім, є. За кредит розраховуватися буде непросто, якщо взагалі можливо, і деякі українські активи теоретично можуть опинитися під загрозою. У чому Ющенко побічно і зізнався, висуваючи звинувачення проти пані прем'єрки: мовляв, з її легкої руки можна і газотранспортної системи позбутися. Але як би там не було, за свої мільярди Москва наразі що не вимагає ні Крим, ні "трубу". Розрахункова ставка по кредиту - не нижче LIBOR +8-9 відсотків, що відповідає рівню, на який може сподіватися сама Росія на кредитному ринку.

Так чому Ющенко ставить під сумнів все, що б не робила Тимошенко? Причина - ревнощі, але не чоловічі, а передвиборні. Адже це не він домовився з північним сусідом по газу і не під його ім'я Україні обіцяють кредити. Ось Віктор Андрійович і сердиться...


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK