ИЗВЕСТИЯ: Зустріч моряків Фаїни Ющенко перетворив на піар-акцію

ИЗВЕСТИЯ: Зустріч моряків Фаїни Ющенко перетворив на піар-акцію
Фото: Миколи Лазаренка

Від першого і другого полонені відмовилися. Їх родичі пообіцяли звернутися до суду.

Сімнадцять українських та два російські моряки прилетіли в Київ президентським літаком Іл-62. Кажуть, тим самим, який Ющенко не дав прем'єру Юлії Тимошенко, коли вона збиралася з візитом до Москви. За доброю традицією свого господаря літак з'явився в Київ з запізненням на дві години. Українські моряки просили, щоб їх доставили додому, в Одесу, але Служба зовнішньої розвідки України, яка організувала повернення була непохитною: вас же в Києві буде чекати сам Президент! Днем раніше в Україну повернулися вісім українців з полоненого судна Босфорус Продіджі, звільнене, як і Фаїна, 3 лютого. Але їх Ющенко не зустрічав. Можливо, тому, що Босфорус не перевозив танки.

Заради Ющенка всіх інших зустрічаючих зібрали в аеропорту за дві години до рейсу - для спецперевірки. Всіх відсунули подалі від моряків. Першими їх повинен був побачити "батько нації" - Президент. Першими на трапа з'явилися не врятовані, а глава Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж. Поки він вітався з Президентом і звітував йому, моряків не випускали з літака. Вони махали руками з ілюмінаторів. Потім їм дозволили вийти, вони з'явилися на трапі - усі в камуфляжі. Полонених змусили спочатку підійти до Ющенка, а потім вже прийшла черга родичів. Журналістів взагалі не підпустили, тримали на відстані метрів двісті. Тих, хто намагався прорватися, охорона загнала назад стусанами. Родичів і колишніх полонених вишикували в дві шеренги і відправили в спеціальний зал - для спілкування. Не один з одним, а знову ж таки - з Ющенком.

Така ізольованість пояснюється просто. Прозвучала інформація, що після прибуття Фаїни в Кенію моряків змусили підписати документи про нерозголошення того, що відбувалось на судні.

Моряки і самі здогадалися, і в газетах прочитали, що їх судно затримали не випадково, а за наводкою. Другий помічник капітана Олександр Прісуха розповів Известиям: "Піратів побачили заздалегідь, подали сигнали SOS, почали маневрувати, але їх було надто багато. Пірати вистрілили в ілюмінатор і через нього опинилися на кораблі. Вони були добре підготовлені, на швидкохідних човнах". Моряки кажуть, що військовий вантаж піратів мало цікавив - вони збиралися його затопити. Цікавилися лише грошима, вимагаючи викуп.

На борту Фаїни були 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна нібито продала Кенії. Це за офіційною версією. Голова парламентської слідчої комісії Валерій Коновалюк заявив Известиям, що Кенійська армія не використовує зброю радянського зразка. Доставка її в цю країну - фікція. Кенію використовують як перевалочну базу, а вантаж Фаїни призначався Південному Судану, де йде війна і куди зброю продавати заборонено. Представники Кенії заявили, що техніку використають під час навчань. Український омбудсмен Ніна Карпачова, яка перебуває зараз в Кенії, заявила: морякам не дарма дали "сувору настанову нікому нічого не розповідати".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK