Ъ: Україна ловить на слові Віктора Черномирдіна

Ъ: Україна ловить на слові Віктора Черномирдіна
twbe

У відносинах Росії та України розгорівся новий гучний скандал. Приводом послужило інтерв'ю посла РФ у Києві Віктора Черномирдіна газеті Комсомольская правда, в якому він виклав своє ставлення до українського керівництва. Учора його викликали в МЗС України та звинуватили в "недружніх" і "вкрай недипломатичних" висловлюваннях. При цьому глава МЗС Володимир Огризко назвав дії посла "несумісними зі статусом глави дипмісії", пригрозивши йому ст. 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини, що дає країні перебування право без пояснення причин оголосити будь-якого дипломата персоною нон-ґрата.

Учора ввечері в розділі Новини сайту МЗС України з'явилася коротка інформація про виклик у це відомство російського посла Віктора Черномирдіна. У ній повідомлялося, що під час зустрічі з ним голова МЗС Володимир Огризко висловив протест стосовно його "недружніх і вкрай недипломатичних оцінок, коментарів і висловлювань на адресу України та її керівництва".

У повідомленні не вказувалося, які саме заяви посла маються на увазі. Однак підкреслювалося, що вони "суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики і міжнародного права, а також несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва в країні перебування". Українське МЗС також поінформувало, що під час зустрічі з паном Черномирдіним Володимир Огризко попередив його, що подібні дії "можуть стати причиною застосування українською стороною положень ст. 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року".

Стаття, на яку послався пан Огризко, зокрема, говорить, що держава перебування може в будь-який час, без пояснення причин "повідомити акредитуючу державу, що глава представництва або хтось із членів дипломатичного персоналу представництва є персоною нон-ґрата". Там же зазначено, що якщо акредитуюча сторона відмовиться виконати такі вимоги, то держава перебування може відмовитися визнавати дипломата співробітником дипмісії.

"З цим українським керівництвом домовитися не можна. Прийдуть інші люди - подивимося. Обов'язково тверезі прийдуть, нормальні", заявив Віктор Черномирдін

Як з'ясувалося, приводом для настільки різкого демаршу Києва стало інтерв'ю Віктора Черномирдіна газеті Комсомольская правда, опубліковане 11 лютого. У ньому посол РФ притаманною йому доступною мовою коментував російсько-українські відносини та внутрішньополітичну ситуацію в Україні, а також давав характеристики керівникам цієї країни.

Так, торкнувшись стану відносин Москви та Києва, пан Черномирдін заявив: "З цим українським керівництвом домовитися не можна. Прийдуть інші люди - подивимося. Обов'язково тверезі прийдуть, нормальні". Коментуючи розлад між Президентом України Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко через газову угоду з Москвою, російський посол сказав: "Так, собачаться між собою, обзивають один одного ... Вона ж підписала потрібне для України, а він зараз прискіпується: де гроші , Зін? "

При цьому пана Ющенка Віктор Черномирдін охарактеризував так: "На вигляд ніби нормальний чоловік. Малює, черепки збирає. Він може навколо якогось пенька години три ходити, розглядати його, фантазувати. І ця людина раптом проявила себе ось таким. Ніяк на нього не схоже. Ну ніяк, хоч убийте мене, не здатний він на таке. Однак він робить. Хтось допомагає ".

"Інтерв'ю, яке дав Віктор Черномирдін, не є втручанням у внутрішні справи України. А те, що він висловив, відображає ситуацію у вищих ешелонах української влади", - заявив Ъ співрозмовник у департаменті інформації та друку (ДІД) російського МЗС.

Однак у МЗС РФ в інтерв'ю посла не побачили нічого крамольного. "Інтерв'ю, яке дав Віктор Черномирдін, не є втручанням у внутрішні справи України. А те, що він висловив, відображає ситуацію у вищих ешелонах української влади, - заявив Ъ співрозмовник у департаменті інформації та друку (ДІД) російського МЗС. - Можливо , він дещо грубувато, але все ж таки вірно дав оцінку політичній ситуації в Україні ". А ось реакцію України на Смоленській площі визнали неадекватною. "Дії Києва вписуються в ту лінію українського керівництва, яка спрямована не на покращення двосторонніх відносин, а на створення напруженості в них. І реакція Огризка лише підтверджує правильність оцінок, які дав наш посол", - заявив співробітник ДІДу. Співрозмовник Ъ пообіцяв, що свою офіційну відповідь Москва оприлюднить вже сьогодні. При цьому, за його словами, якщо щодо російського посла застосують ст. 9 Віденської конвенції, Росія обов'язково відреагує і прийме "відповідні заходи".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK