НГ: Україна на краю фінансової прірви

НГ: Україна на краю фінансової прірви
Reuters

Цього тижня правляча коаліція у Верховній Раді не змогла затвердити анонсовані раніше кадрові перестановки в уряді. Всупереч обіцянкам вчора не стали відомі не тільки кандидатури нових міністрів, але навіть посади, що підпадають під ротацію. Представник Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Андрій Кожем'якін попередив, що в цій ситуації через кілька тижнів уряд стане недієздатним: "Є прем'єр-міністр України і два-три міністри на чолі з першим віце-прем'єром ... А більше ніхто не працює", - пояснив він. Тимошенко днями ввела обмеження на оприлюднення статистичних даних про економічний стан і заборону на слово "дефолт".

Прем'єр-міністр підкреслила: "Мені шкода, що в цій брудній президентській кампанії, яку, на жаль, окремі політики вже почали, слово "дефолт" використовується просто як додатковий інструмент впливу на міжнародні фінансові організації, на рейтингові агентства, для того, щоб нищити Україну". Вона заявила, що Україна виконує всі боргові зобов'язання і немає жодних підстав побоюватися дефолту.

Кожем'якін: У цій ситуації через кілька тижнів уряд стане недієздатним. Є прем'єр-міністр України і два-три міністри на чолі з першим віце-прем'єром ... А більше ніхто не працює

Раніше уряд перевів на щоквартальний режим оприлюднення Держкомстатом даних про економічні показники, зокрема ВВП. Чиновники запевняють, що відмова від щомісячного звіту про ситуацію пояснюється європейською практикою. Але перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак підозрює, що "уряд намагається приховати від громадян реальну ситуацію в соціально-економічній сфері".

Обмеження на публічність інформації було введено після звіту Держкомстату про ситуацію в січні: спад промислового виробництва склав у порівнянні з першим місяцем минулого року 34%. Обвал торкнувся всіх галузей, але найбільше постраждали бюджетоутворюючі - металургія та хімічна промисловість. Перекоси, що з'явилися в бюджеті, ставлять під загрозу виконання соціальних програм, побоюються співробітники президентського секретаріату. Вони зазначають, що за підсумками року в Україні не може бути зареєстровано оголошене Юлією Тимошенко навіть незначне зростання ВВП, а спад складе близько мінус 8%.

Мені шкода, що в цій брудній президентській кампанії, яку, на жаль, окремі політики вже почали, слово "дефолт" використовується просто як додатковий інструмент впливу на міжнародні фінансові організації, на рейтингові агентства, для того, щоб нищити Україну – Тимошенко

Про те, що ситуація в економіці погіршується, свідчить і рішення рейтингових агентств Standard & Poor's і Fitsh знизити рейтинги України, які й раніше були негативними. Газета The Financial Times цього тижня опублікувала статтю Україна на межі, в якій припустила можливість дефолту, який не визнає Юлія Тимошенко. Зниження кредитних рейтингів стало червоним сигналом для інвесторів і для кредиторів, зазначає експерт Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Наступним рейтингом після того, що зараз у нас є, йде рейтинг дефолту. Це означає, що Україні ні МВФ, ніхто інший не виділятиме кошти", - підтвердив українським журналістам економіст Владислав Перевишко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Раїса Богатирьова передала в ЗМІ повідомлення, у якому сказано, що найсерйознішою небезпекою в нинішній ситуації є відсутність в уряду системних ідей і плану врегулювання фінансово-економічної кризи. Богатирьова підкреслила: "Ахіллесовою п'ятою уряду є енергетична безпека, яку зараз його (уряду. - НГ) політиками віддано на заколення в боротьбі за посаду Президента ..."

Наступним рейтингом після того, що зараз у нас є, йде рейтинг дефолту. Це означає, що Україні ні МВФ, ніхто інший не виділятиме кошти – експерт

Нагадаємо, минулого тижня РНБО зобов'язала Юлію Тимошенко до 15 лютого представити фінансовий план національної компанії Нафтогаз України. Хоча мова про цей документ йде уже місяць, але, станом на вчорашній день, його не було. Соратники Президента підозрюють, що підписані Юлією Тимошенко в Москві 19 січня газові угоди призведуть до банкрутства Нафтогазу.

Хоча український прем'єр заявляє, що підозри надумано і продиктовано тільки наближенням президентських виборів, але ситуація в українському енергетичному секторі явно нестабільна. Учора депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов з трибуни Верховної Ради заявив, що вперше за всі роки незалежності в Україні від теплопостачання відключено великі міста й цілі регіони - Дніпропетровськ, Донецьк, Луганськ, Крим, Херсон.

Турчинов: Це дуже важкий рік, який ускладнюватиметься президентськими виборами, коли для багатьох дестабілізація в країні - це шлях до досягнення політичних цілей

Інфляція, зростання цін, невиплата зарплат і недоплата пенсій - до цих бід українців додалося безробіття. Якщо на початку року було зареєстровано 900 тис. безробітних, то до кінця березня фахівці прогнозують зростання числа тих, що втратили роботу і доходи, до 3,5 млн. осіб. Ситуація стає вибухонебезпечною. Силові та правоохоронні структури готуються до масових акцій протесту і безладів. Так, ще на початку лютого перший віце-прем'єр Олександр Турчинов повідомив: "Це дуже важкий рік, який ускладнюватиметься президентськими виборами, коли для багатьох дестабілізація в країні - це шлях до досягнення політичних цілей. Я хочу констатувати, що МВС здатне не допустити хаосу". Днями в. о. керівника Служби безпеки України Валентин Наливайченко підтвердив, що і його відомство проводить моніторинг ситуації: "Жодних підстав говорити зараз про якісь масові заворушення немає".

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK