Правозахисники закликають накласти на Ізраїль і ХАМАС збройне ембарго

Правозахисники закликають накласти на Ізраїль і ХАМАС збройне ембарго
AP

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на доповідь, опубліковану AI в понеділок, 23 лютого. 

За даними експертів організації, Ізраїль в ході збройної операції Литий Свинець, яка спрямована проти бойовиків радикального руху ХАМАС, використав зброю, отриману від своїх західних партнерів, зокрема - США. Це, вважають у AI, було неприпустимо, тому що в результаті бойових дій у секторі Гази загинули десятки мирних жителів. 

Водночас в своїй доповіді фахівці AI також закликають припинити постачання зброї і палестинській стороні - ХАМАС. Ракетні обстріли, що здійснюються бойовиками ХАМАСа по ізраїльської території, також стали можливими через те, що Палестинська сторона має необхідні озброєння, отримані з інших джерел, зазначається в доповіді. 

Крім того, AI звинуватила США в постачанні Ізраїлю заборонених боєприпасів, а саме - снарядів з білим фосфором. Використання таких боєприпасів суперечить всім міжнародним конвенціям і є військовим злочином, чому, вважають у AI, сприяли США. 

Ізраїль, однак, відкинув подібні звинувачення з боку правозахисників, назвавши доповідь AI необ'єктивною, що розглядає військові дії лише з позиції палестинської сторони. Крім того, підкреслили в Ізраїлі, ЦАХАЛ ніколи не вдавався до заборонених засобів ведення війни. 

ХАМАС, зі свого боку, також не погодився з авторами доповіді, заявивши, що рух не отримував озброєння з-за кордону. 

Тим часом, переговори про тривале перемир'я в секторі Гази зайшли в глухий кут: Ізраїль вимагає звільнити полоненого солдата, а палестинці закликають не пов'язувати це питання з умовами припинення конфлікту.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK