The Times: Помаранчевий стає червоним, а мрії України розвіюються

The Times: Помаранчевий стає червоним, а мрії України розвіюються
АР

Президент Ющенко та Юлія Тимошенко постійно нападають одне на одного. Коли до президентських виборів залишилося усього 11 місяців, політичний клас поринув у запеклу боротьбу за владу, а народ спостерігає як зникають робочі місця та заощадження і обвалюється національна валюта.

Всі скаржаться на те, що політики обох таборів збагачуються, видурюючи через пов’язані з ними компанії в держави величезні суми фіктивного ПДВ. Один урядовець нещодавно висловив припущення, що Україні залишилося три місяці до дефолту, пояснивши: в країни недостатньо валютних резервів для оплати імпорту після цього періоду.

А Захід лише колективно хитає головою на те, що маяк та надія демократії на просторі колишнього Радянського Союзу перетворився на розруху. Додайте до цього січневу газову війну між Україною і Росією – і терпіння Європейського Союзу вичерпається.

Українська валюта гривня знецінилася на 60% відносно долара за останні півроку – більше, ніж російський рубль. Постраждало багато українців, які отримують зарплату в гривнях – якщо отримують взагалі – і змушені виплачувати кредити на нерухомість чи автомобілі, які вони взяли в іноземній валюті за кращих часів.

Хвиля розорених клієнтів б’є і по без того нестабільній банківській системі, ціни на нерухомість стрімко падають, а промислове виробництво, яке істотно залежить від металургійного виробництва, минулого місяця скоротилося на 34%.

Міжнародний валютний фонд прийшов на допомогу Україні, погодивши позику обсягом 16,4 млрд. доларів – одну з найбільших в його історії. Перший транш у 4,5 млрд. доларів пішов на підтримку банків, проте МВФ призупинив виплату другого, тому що Україні не вдалося прийняти збалансований бюджет.

Минулого тижня міністр фінансів подав у відставку, нарікаючи, що став "заручником політики" після того, як пані Тимошенко наполягла на бюджеті з дефіцитом майже 3% від ВВП. Міжнародні рейтингові агентства знижують оцінку кредитоспроможності України, сумніваючись, що в її політиків достатньо тверді наміри виконати умови МВФ.

Пані Тимошенко зараз просить інші країни допомогти покрити дефіцит бюджету позикою на суму в 5 млрд. доларів – серед цих країн і Росія, яка невтомно намагалася дискредитувати Помаранчеву революцію. Владімір Путін може дозволити собі зловтішатися, що колись замилуваний українською демократією Захід тепер вручає її долю в його руки.

Пану Ющенку не до радощів. Він порівняв газові домовленості, досягнуті прем’єр-міністром, із пактом Молотова-Ріббентропа 1939 року між Радянським Союзом Сталіна і нацистською Німеччиною, звинувативши Тимошенко в зраді національних інтересів держави.

Проте навряд чи ЄС може дозволити собі спостерігати, як на його східному кордоні "вибухає" Україна. На території завбільшки з Німеччину і Британію разом узятими мешкає 46 млн. чоловік. Згідно з нещодавніми дослідженнями ОБСЄ, вона має 15 ядерних реакторів і приблизно 2,5 мільйони тон озброєнь радянського зразка на військових складах.

Європа чітко усвідомлює собі наслідки перетворення України на державу зі слабкою центральною владою, якою керуватимуть корумповані чиновники, що дозволятимуть торгівлю людьми і зброєю. Не таким мало бути світле майбутнє помаранчевої мрії.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK