Бизнес & Балтия: Любовний трикутник по-київськи

Бизнес & Балтия: Любовний трикутник по-київськи
timeanddate.сom

Їх оголосив вчора надзвичайний і повноважний посол України в Латвії Рауль Чілачава. На "певний ризик висловлюватися у даний час", як висловився пан Чілачава, його, як можна зрозуміти, підштовхнув недавній візит до Києва віце-президента Єврокомісії Гюнтера Ферхойгена.

Найближчий сусід ЄС

На 23 березня у Брюсселі намічено проведення донорської конференції з модернізації та реконструкції газотранспортної системи України. Зрозуміло, що українська сторона розраховує використовувати її для демонстрації більш тісного співробітництва та зближення з Європою.

Для мене Україна є пріоритетною країною. Це найближчий сусід Євросоюзу, що має спільні з нами цінності, історію, культуру, інтереси. Я поділяю думку, що Україна повинна повністю, і в політичному, і економічному сенсі, інтегруватися у ЄС - Ферхойген

На зустрічі Ферхойгена з Президентом Віктором Ющенком обговорювалося і питання інтеграції України в європейський електроенергетичний ринок, а також перспективи укладення угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі з ЄС.

"Для мене Україна є пріоритетною країною. Це найближчий сусід Євросоюзу, що має спільні з нами цінності, історію, культуру, інтереси. Я поділяю думку, що Україна повинна повністю, і в політичному, і економічному сенсі, інтегруватися до ЄС", - заявив у Києві Ферхойген. Розвитку даних ідей і присвятив вчорашній брифінг Рауль Чілачава.

Крок за кроком

Не потрапивши "у силу чималих географічних і демографічних розмірів" у першу хвилю розширення ЄС та НАТО на схід, Україна, за словами пана Чілачави, готова терпляче чекати і просувати вперед переговорний процес, створюючи передумови для вступу в ці організації у майбутньому. Обережність, з якою підходять до інтеграції України у свої структури ЄС та НАТО, ще не означає відмови від такої перспективи, стверджує посол.

Україна готова терпляче чекати і просувати вперед переговорний процес, створюючи передумови для вступу в ці організації у майбутньому. Обережність, з якою підходять до інтеграції України у свої структури ЄС та НАТО, ще не означає відмови від такої перспективи - Чілачава

Проводячи необхідні реформи з модернізації управлінського апарату, забезпечення необхідного рівня демократії та економічних свобод, Україна крок за кроком буде наближатися до межі, за якою вже не зможуть діяти посилання на її непідготовленість. А поки зійдуть і такі символічні жести, як "новий вимір регіональної співпраці" по імені Східне партнерство. Передбачувана угода з'єднання європейських цінностей і спільного ринку може бути підписана ще до середини 2009 року.

Очікується також укладення нового договору про асоціацію між Україною та ЄС. У цьому році повинні розпочатися і до 2012 року успішно завершитися переговори про скасування віз для громадян України, які бажають побувати в Євросоюзі.

Газом Україну не купиш

Україна крок за кроком буде наближатися до межі, за якою вже не зможуть діяти посилання на її непідготовленість. А поки зійдуть і такі символічні жести, як новий вимір регіональної співпраці по імені Східне партнерство

Згадав посол України і останню газову суперечку з Росією. Посилаючись на авторитет "високого еврочиновники", який побував у Києві, пан Чілачава зазначив, що предметом конфлікту був не газ, а політика.

"За допомогою газового інструменту передбачалося посварити Україну з Євросоюзом і підірвати довіру до неї як до транзитера російського газу", - заявив він, звинувативши Росію у проведенні заздалегідь спланованої акції.

Ніякі "спекуляції, котрі доходять іноді до відвертих погроз" не змінять курс України на вступ у НАТО, підкреслив посланець. "Рівень інтеграції України в альянс повинен визначатися у Києві та Брюсселі, а не в інших столицях", - вважає пан Чілачава.

За допомогою газового інструменту передбачалося посварити Україну з Євросоюзом і підірвати довіру до неї як до транзитера російського газу - Чілачава

Водночас, українська сторона "прагне використовувати весь потенціал стратегічного партнерства на основі взаємного інтересу та спільних підходів із США, Росією та Польщею". Відносини з цими країнами, за словами посла, визначають стабільність зовнішньополітичного курсу України. Диктат з боку "великого східного сусіда" для Києва неприйнятний. Ці зовнішньополітичні орієнтири посол проілюстрував цифрами товарообігу України з Росією, США та Польщею - 40 млрд., 5,7 млрд. і 7,5 млрд. доларів відповідно.

У розмові з & Рауль Чілачава припустив, що незалежно від результату прийдешніх у грудні президентських виборів, результат яких передбачити неможливо, "маховик української зовнішньої політики" буде обертатися у зазначеному вище напрямку. Хоча проблема спадкоємності зовнішньополітичного курсу в Україні, на відміну від США, існує.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK