Обама вперше виступить перед обома палатами Конгресу зі зверненням

Обама вперше виступить перед обома палатами Конгресу зі зверненням
АР

Виступ Обами із "президентським посланням" до Конгресу відбудеться в залі засідань палати представників. Промова Обами нагадуватиме традиційне щорічне звернення "про положення країни", але офіційно не буде вважатися такою, оскільки в перший рік перебування при владі президент США, як правило, з таким зверненням не виступає.

Джордж Буш-молодший, однак, у перші місяці свого перебування в Білому домі теж виступив з подібним "президентським зверненням" до конгресу.

Очікується, що центральною темою промови Обами стане економічна ситуація в країні та способи її поліпшення. У понеділок на фінансовому саміті в Білому домі Обама підтвердив чутки про те, що він має намір до 2013 року вдвічі скоротити дефіцит федерального бюджету.

За оцінками експертів, дефіцит бюджету США до кінця року може зрости до 1,2-1,3 трильйона доларів, і це без урахування 787 мільярдів доларів, які виділено урядом на підтримку економіки. Серед американських економістів побутує думка, що зростаючий держборг може звести нанівець спроби відновити економіку.

Минулої суботи, 21 лютого, американський лідер підтвердив, що збирається говорити у вівторок на Капітолійському пагорбі "щодо невідкладних національних пріоритетів".

Цю фразу Обама вписав у контекст висловлювань про надзвичайні заходи, які вживає його кабінет для виведення економіки з кризи, про успадкований від уряду Джорджа Буша гігантський дефіцит федерального бюджету, що дорівнює приблизно 1,3 трлн доларів, і про необхідність наведення суворої фінансової дисципліни.

При цьому президент нагадав, що основні параметри держбюджету на 2010 фінансовий рік, що починається в США 1 жовтня поточного, буде направлено в Конгрес у четвер, 26 лютого. Цей головний фінансовий документ країни буде "тверезий в своїх оцінках і чесний у підведенні балансу", запевнив Обама.

У свою чергу прес-секретар Білого дому Роберт Гіббс минулого тижня пояснив, що виступ президента, зрозуміло, не обмежиться бюджетними проблемами, а торкнеться "набагато більш широкого кола економічних тем".

Обама планує, наприклад, перелічити кроки, покликані сприяти нормалізації становища на іпотечному ринку США, заявив Гіббс.

Крім того, зазначив він, керівник американської адміністрації має намір торкнутися теми регулювання глобального фінансового сектора з метою не допустити виникнення в ньому в майбутньому кризи, аналогічній нинішній.

На яких саме питаннях Обама зупиниться у зовнішньополітичному розділі звернення, прес-секретар Білого дому не уточнив. "Він, безумовно, торкнеться тем зовнішньої політики", - лаконічно сказав Гіббс.

Пізніше він додав, що мова піде, зокрема, про Афганістан, куди Обама минулого тижня розпорядився надіслати підкріплення у складі 17 тисяч американських військовослужбовців.

Обама звернеться до Конгресу через п'ять тижнів після своєї інавгурації. Початок виступу намічено на 21:00 за місцевим часом (04:00 середи за київським часом).

******

Традиція президентського виступу перед законодавчою гілкою влади із щорічним посланням народилася в США 8 січня 1790 року. Початок їй поклав перший президент країни Джордж Вашингтон. Виступав він тоді у Нью-Йорку.

Широке поширення назви Про становище країни послання отримало лише після 1935 року. Воно увійшло в обіг з легкої руки тодішнього президента Франкліна Делано Рузвельта.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK