Засідання РБ ООН завершилося скандалом між Іраном і США

Засідання РБ ООН завершилося скандалом між Іраном і США
lenta.ru

На обвинувачення постійного представника США при ООН Сьюзан Райс на адресу Тегерану в підтримці тероризму і прагненні отримати ядерну зброю її іранський колега Мохаммад Хазан відповів гнівним листом на ім'я голови Ради безпеки.

Раніше представники нової адміністрації, включаючи президента Барака Обаму, держсекретаря Гілларі Клінтон і саму Сьюзан Райс заявляли про намір поліпшити відносини між США та Іраном, що серйозно зіпсувалися за час президентства Джорджа Буша. Обама навіть заявляв про можливість прямих контактів з Тегераном. Іранське керівництво також відповідало позитивними сигналами, що дають надію на відновлення діалогу і заявляло про свою відкритість до контактів з новою американською адміністрацією.

Однак у четвер, в ході свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації в Іраку, що не має прямого відношення до Ірану, американський постпред фактично повторила позицію колишньої адміністрації Буша, заявивши, що США "намагатимуться покласти край як амбіціям Ірану отримати незаконний ядерний потенціал, так і його підтримці тероризму". Ці слова на відкритому засіданні Ради безпеки не викликали жодної реакції ні в кого в залі.

Однак через годину після закінчення засідання постпред Ірану, котрого не було на ньому, не будучи членом Ради безпеки, написав офіційний лист на ім'я японського постпреда Юкі Такасо, головуючого в РБ у лютому. Мохаммад Хазан категорично відкинув звинувачення як у підтримці тероризму, так і в прагненні отримати атомну зброю.

Як йдеться в листі постпреда Ірану, "шкода, що знову ми чуємо ті ж слова, безпідставні звинувачення, які несправедливо і даремно повторювала попередня адміністрація. Замість того, щоб висувати обвинувачення проти інших, Сполученим Штатам слід було б зробити конкретні кроки для виправлення колишньої помилкової політики та практики стосовно інших держав, включаючи Ісламську Республіку Іран".

Як повідомлялося, після перемоги Обами на президентських виборах, Вашингтон заявив про готовність вступити в прямий діалог з Іраном для вирішення міжнародних і регіональних проблем. Зокрема, новий президент США заявляв, що Америка простягне руку дружби Ірану, якщо Тегеран "розіжме свій кулак".

У свою чергу, президент Ірану заявив, що Іран вестиме переговори зі Сполученими Штатами, якщо основою діалогу стане взаємна повага.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK