Євросоюз виключив можливість прискореного розширення єврозони

Євросоюз виключив можливість прискореного розширення єврозони
Reuters

Про це заявив у неділю, 1 березня, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу в Брюсселі, де завершився антикризовий неформальний саміт ЄС.

При цьому він підкреслив, що всі члени ЄС рано чи пізно увійдуть в "єврозону", за винятком двох країн, які від цього ухиляються.

Також Баррозу зазначив, що "в цьому (приєднання до зони євро) вони можуть сподіватися на нашу підтримку. Ми хочемо, щоб ці країни (нові члени ЄС) стали членами зони євро, природно, якщо вони згодні виконати всі критерії, і ці критерії, безумовно, є вимогливими".

Крім того, глава Єврокомісії нагадав, що в "єврозону" вже входять чотири країни із числа нових членів ЄС.

Баррозу констатував, що у зв'язку з глобальною кризою з боку інших держав-"новачків" ЄС має більше бажання перейти на загальноєвропейську валюту, оскільки вони усвідомили, що євро - це "фактор захисту".

"Тому ми підбадьорюємо всі країни на те, щоб зробити зусилля для виконання критеріїв членства в зоні євро", - сказав голова виконавчої влади ЄС.

Неформальний саміт у форматі глав держав та урядів усіх 27 держав-членів ЄС, який розпочався у Брюсселі в неділю у другій половині дня, присвячений подоланню фінансово-економічної кризи, з якою в першу чергу зіткнулися "новачки" цієї регіональної організації.

Лідери 27-ми країн ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі обговорили питання виходу з кризи і досягли декількох принципових домовленостей.

Як повідомлялося, на надзвичайному економічному саміті Євросоюзу канцлер Німеччини Ангела Меркель відкинула єдиний план екстреної фінансової допомоги Східній Європі.

Водночас, прем'єр-міністр Великої Британії на зустрічі лідерів ЄС у неділю, 1 березня, закликав світову спільноту відкинути протекціонізм.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK