ВН: «Якщо вони будуть відмовлятися платити, нам доведеться щось робити»

ВН: «Якщо вони будуть відмовлятися платити, нам доведеться щось робити»
АР

Українська влада заради порятунку бюджету країни повинна сьогодні відправити консолідоване звернення до МВФ про готовність до співпраці та економічних реформ. І це може стати першою гучною спільною акцією ворогуючих між собою лідерів України: президента Віктора Ющенка, прем'єра Юлії Тимошенко і спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

Київ перебуває в дуже складному фінансово-економічному становищі і без допомоги ззовні може легко дійти до дефолту. У цих умовах Москву турбує своєчасність повної оплати за газ, який Київ тепер купує за європейськими цінами. Президент Росії Дмитро Медведєв знову озвучив ідею створення міжнародного пулу для організації фінансової підтримки Україні.

"Не так давно приїжджав мій колега пан Баррозу з багатьма єврокомісарами, - нагадав російський президент в інтерв'ю іспанським ЗМІ. - Я сказав йому просту річ: якщо ми хочемо забезпечити всіх - і європейських споживачів, і в цілому створити нормальний рівень нашого співробітництва, гарантувати його - давайте допоможемо українцям... Якщо ми відчуваємо, що вони не здатні платити, давайте створимо фінансовий пул і допоможемо їм грішми". "Ми самі готові взяти участь у цьому, - продовжував пан Медведєв, - ми готові теж принести якісь наші гроші для того, щоб забезпечити нормальну ситуацію з поставками, але давайте зробимо це цивілізовано".

У МВФ у свою чергу, не поспішають перераховувати Україні другий транш 17-мільярдного кредиту на підтримку фінансової системи країни, висунувши жорстку вимогу про пошук додаткових кредиторів. Глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашіоглу заявила минулої п’ятниці у Вашингтоні, що фонд буде готовий змінити умови кредитної програми для Києва з урахуванням більш високого дефіциту бюджету, у випадку якщо Україна отримає фінансування, наприклад, від Світового банку. Після збільшення прогнозованого дефіциту бюджету (понад 1% ВВП) Київ перестав підпадати під критерії програми МВФ, що автоматично зупинило процес виділення коштів. За інформацією "ВН", для його поновлення українська влада має знайти додаткове фінансування. Пані Пазарбашіоглу заявила, що українському керівництву необхідно виробити спільну стратегію для подолання фінансової кризи, і натякнула, що у Вашингтоні чекають саме спільного звернення влади.

Нагадаємо, на початку лютого в Києві розгорівся черговий скандал: оточення Віктора Ющенка звинуватило Юлію Тимошенко у веденні таємних переговорів з Москвою про надання антикризового кредиту на 5 млрд. дол. Глава уряду відповіла, що зверталася з проханням про кредитування до всіх могутніх держав. Однак істерія зробила свою справу - переговори про кредит було заморожено. Тепер же з'ясовується, що без цих грошей Україна не може сподіватися і на допомогу з боку МВФ. Судячи з усього, підтримку можна чекати тільки від Росії: вчора прем'єр-міністр головуючої в ЄС Чехії Мірек Тополанек заявив, що країни Альянсу готові надавати допомогу Україні "тільки в рамках Міжнародного валютного фонду".

Тим часом Нафтогаз України готується здійснити оплату газу за лютий. Газпром повинен отримати гроші до вечора 6 березня. Українські віце-прем'єр Григорій Немиря і міністр палива та енергетики Юрій Продан переконані, що суму перерахують вчасно. А прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський уточнив, що лютневий платіж, який становить 400 млн. дол. не складно підрахувати, що Україна використала близько 1,1 млрд. кубометрів газу за місяць. Це майже вдвічі менше, ніж Нафтогаз збирався взяти за контрактом. Але зобов'язаний заплатити за 1,6 млрд кубометрів (більше того, не взяті 500 млн кубометрів повинні обійтися скромному покупцеві на 50% дорожче), якщо, звичайно, Москва не піде назустріч Києву і не задовольнить прохання про зниження контрактних обсягів на 2009 рік.

Російська сторона наразі начебто не має наміру проявляти жорсткість до партнерів. У тому ж інтерв'ю пан Медведєв підтвердив, що Нафтогаз повинен заплатити Газпрому близько 400 млн. дол. Але попередив, щоб в Україні не чекали поблажок у випадку прострочення платежу. "Найближчий платіж становить близько 400 млн. дол. і повинен бути здійснений вже у швидкої перспективі, - заявив глава держави. - У випадку нездійснення такого платежу наступають наступні наслідки за договором: Україна переходить на попередню оплату подальших поставок. Якщо зараз ми поставляємо в борг, тобто віримо, але діємо за ринковими цінами, то це вже буде попередня оплата".

Передоплата для Нафтогазу, який перебуває на межі фінансової прірви, і України в цілому, очевидно, стане непідйомною ношою. Це розуміють в Кремлі і намагаються підготувати європейську громадськість до ймовірних неприємних сюрпризів. "Ми б не хотіли повернення до колишнього сценарію(припинення поставок. - Ред.), Це точно не наш вибір, але можу сказати гранично відверто, якщо вони будуть відмовлятися платити, нам доведеться щось робити", - пояснив пан Медведєв.

В українському уряді стосовно цього наразі панує стриманий оптимізм. "Ми сьогодні демонструємо нормальну ситуацію з розрахунками, я думаю, ми вирішимо питання і в березні щодо розрахунків, - сказав Юрій Продан на прес-конференції минулої п’ятниці, і висловив сподівання, що Газпром піде назустріч Нафтогазу і задовольнить прохання про зниження обсягів закуповуваного газу. - Я думаю, що добра воля сторін сьогодні має бути на те, щоб врегулювати ситуацію і задовольнити українське прохання...".

Як відомо, через падіння споживання газу в Україні і високі ціни на імпортний газ у першому кварталі Нафтогаз різко знизив відбір імпортних обсягів. Потім звернувся в Газпром з письмовим проханням переглянути параметри підписаного 19 січня контракту, а саме - знизити обсяг поставок з 40 млрд. до 33 млрд. кубометрів за рік. Це дозволить українському концерну взяти без штрафів всього 27 млрд. кубометрів (удвічі менше, ніж Україна імпортувала минулого року, що свідчить про масштаби кризи в промисловому секторі країни).

У вихідні українське Дзеркало тижня опублікувало деякі параметри проекту фінансового плану Нафтогазу на 2009 рік, внесеного недавно в уряд, але наразі не затвердженого. Дефіцит власних доходів концерну складає 9,5 млрд. гривень (близько 1,2 млрд дол.), які Нафтогаз хоче компенсувати з бюджету України (10,4 млрд. гривень). Більш того, судячи за даними видання, видаткова частина бюджету компанії не враховує необхідність розрахунків з кредиторами. Сума заборгованості і вартість обслуговування кредитів Нафтогазу в 2009 році складає 3 млрд. дол. огляду на те, що керівництво українського держконцерну закладає 100-відсоткову оплату газу з боку споживачів (хоча в перші два місяці року заборгованість підприємств і комунально-побутового сектора і населення зростає шаленими темпами), картина здається вкрай складною. І ризикованою, з погляду розрахунків з Газпромом.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK