ВН: Депутати не стримали емоцій

ВН: Депутати не стримали емоцій
tymoshenko.com.ua

Учора Верховна Рада відправила у відставку міністра закордонних справ України Володимира Огризка. За це рішення проголосували 250 депутатів при 226 необхідних. Результат голосування вирішили 49 (із 156) представників фракції Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ), що проголосували за відставку, незважаючи на те, що напередодні прем'єр-міністр твердо заявила, що БЮТ не голосуватиме за звільнення глави МЗС. "Розуміючи настрій фракції, яка хотіла всіма 155 голосами голосувати за відставку Огризка, ми звернулися до депутатів з тим, щоб зараз заради спокою, і з тим, щоб не розбурхувати ситуацію, не голосувати за це питання", - виправдовувалася пані Тимошенко пізніше, зазначивши, однак, що "депутати не стримали своїх емоцій і все-таки звільнили Огризка".

Офіційною причиною звільнення Огризка стали "непрофесійні дії МЗС України та особисто міністра

Відставки міністра домагалися одразу дві фракції Ради - Партія регіонів і Компартія. Офіційною причиною звільнення Огризка стали "непрофесійні дії МЗС України і особисто міністра, зокрема, при розгляді у Міжнародному суді ООН в Гаазі справи щодо визначення статусу острова Зміїний", а також виступи міністра, які призвели до "небезпечного загострення відносин між Україною та Росією". Однак у кулуарах Ради вважають, що відставку організувала сама Юлія Тимошенко, яка нібито прагне прибрати з уряду всіх лояльних Президенту Ющенку міністрів, одним з яких і вважається Огризко. "Якщо 49 депутатів з фракції БЮТ проголосували за звільнення міністра закордонних справ, то, значить, було принципове і особисте рішення прем'єр-міністра України", - переконаний колишній лідер фракції Наша Україна - Народна самооборона (НУНС) В'ячеслав Кириленко.

У кулуарах Ради вважають, що відставку організувала сама Юлія Тимошенко, яка нібито прагне прибрати з уряду всіх лояльних Президенту Ющенку міністрів, одним з яких і вважається Огризко

Сама пані Тимошенко вчора досить суперечливо коментувала те, що відбувається в Раді. "Я б радила депутатам знаходити в собі сили для приборкання образ і гніву і не давати волі емоціям. Є фракційна дисципліна і офіційна позиція політичної сили, порушувати які нікому не дозволено за будь-якими мотивами", - засудила прем'єр членів власної фракції, що проголосували всупереч позиції партії. Однак ближче до вечора Юлія Тимошенко заявила, що як міністр Огризко її радикально не влаштовував. "Ця людина не професіонал, людина, яка систематично займалася провокаціями проти уряду", - пояснила вона, висловивши думку про те, що відставка міністра назріла давно, оскільки "всі питання провалено і системна робота із дискредитації уряду велася давно".

Усі питання провалено і системна робота із дискредитації уряду велася давно - Тимошенко

Водночас, пропрезидентська фракція Наша Україна - Народна самооборона обурилася відставкою Володимира Огризка і зажадала від колег по коаліції - фракції БЮТ негайно ініціювати скасування цього рішення. "Голосування третини фракції БЮТ за це питання стало грубим порушенням домовленостей, яких досягнуто в рамках коаліції", - говориться в заяві фракції НУНС, яку поширено у вівторок. Таким чином, звільнення міністра закордонних справ може спровокувати черговий розкол у парламентській коаліції, кризу у Верховній Раді і перспективу позачергових виборів.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK