Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт африканського президента

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт африканського президента
Reuters

Це перший випадок видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт діючого глави держави. Омара аль-Башира звинувачують у військових злочинах та злочинах проти людства.

Сам же президент Судану у виступі перед своїми прихильниками заявив, що буде ігнорувати рішення МУС і сказав, що ордер не вартуватиме чорнила, яке на нього витрачено.

У свою чергу, супротивники аль-Башира у провінції Дарфур зустріли рішення про видачу ордера на його арешт схваленням і заявили, що якщо він невинний, йому потрібно постати перед судом і довести свою невинність.

Нагадаємо, Рада безпеки ООН не прийшла до єдиної думки стосовно арешту президента Судану. Представники західних країн у Радбезі - США, Великобританії, Франції багато в чому схвалюють це рішення. Однак Росія, Китай, а також ціла низка африканських та арабських країн виступають проти арешту голови незалежної держави.

Спецпредставник президента РФ по Судану Михайло Маргелов уже заявив, що рішення МКС про арешт президента Судану створює небезпечний прецедент у системі міжнародних відносин. "Це може негативним чином позначитися як на ситуації усередині Судану, так і на загальній регіональній ситуації", - зазначив Маргелов.

Як повідомлялося, з проханням про видачу ордера на арешт президента Судану в передсудову палату МКС 14 липня минулого року звернувся головний прокурор суду Луїс Морено-Окампо. Він звинуватив главу суданської держави у злочинах проти населення провінції Дарфур на заході Судану.

Війна у суданській провінції Дарфур, де урядовим силам та їхнім прихильникам протистоять численні угруповання, що домагаються незалежності, триває з лютого 2003 року. У результаті, за даними ООН, загинули понад 300 тисяч чоловік, а близько 2,7 мільйона стали біженцями. Суданська влада заявляє, що конфлікт забрав життя лише 10 тисяч осіб.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK