Президент Киргизстану про базу США: Двері не закриті. Ми готові вести розмову

Президент Киргизстану про базу США: Двері не закриті. Ми готові вести розмову
president.kg
Про це заявив президент Киргизстану Курманбек Бакієв в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

За словами Бакієва, договір про використання Манас більше не в силі, але держава готова до переговорів, і для американців у Киргизстан "двері не закриті". На думку Бакієва, обговорення цього питання з Вашингтоном має проходити "у новому форматі" і стосуватися змінених умов використання авіабази.

Бакієв зазначив, що "ніяких політичних суперечностей між Киргизстаном та Сполученими Штатами немає і не було, а питання (по базі) упиралося саме в економічну складову, що є першою причиною, друга (причина), звичайно, те, що військовослужбовці контингенту коаліційних сил, маючи статус недоторканності, робили різні дії, за які ми не могли їх залучити до відповідальності за нашим законодавством ".

Також Бакієв заявив, що Киргизстан готовий стати майданчиком для ведення переговорів щодо стабілізації ситуації в Афганістані.

За його словами, влада Киргизстану готова запросити в Бішкек представників протиборчих сторін в Афганістані, які могли б під егідою ООН провести переговори про можливості врегулювання ситуації в цій країні.

У цьому зв'язку Бакієв не погодився з припущенням про те, що рішення керівництва його країни про денонсацію угоди з США по авіабазі Манас, нібито, суперечить зусиллям міжнародної коаліції по стабілізації ситуації в Афганістані.

Навпаки, Бакієв дав зрозуміти, що Киргизстан має намір всіляко сприяти цим зусиллям. "Киргизстан міг би стати майданчиком для ведення переговорів під егідою ООН, наприклад, на рівні постійно діючої міжнародної конференції, - сказав він. - Я запропонував би під егідою ООН провести тут (у Бішкеку) зустріч президента Афганістану, пана Карзая, із протиборчою стороною, представниками талібів. Потрібно використовувати всі методи, не тільки суто військові, але й усі інші доступні методи для того, щоб ситуація в Афганістані стабілізувалася ".

Зазначимо, що ці зауваження, зроблені президентом Киргизстану в інтерв'ю Бі-бі-сі, стали першими з моменту прийняття рішення про закриття бази.

Нагадаємо, Курманбек Бакієв оголосив, що базу буде виведено з території країни протягом півроку 3 лютого.

19 лютого, Жогорку Кенеш (парламент) Киргизстану більшістю голосів прийняв рішення про денонсацію угоди з США про перебування їх військових контингентів на авіабазі в міжнародному аеропорту Манас у Бішкеку, а 20 лютого закон про виведення авіабази США з території країни підписав президент Киргизстану Курманбек Бакієв.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK