НАТО і Росія офіційно відновили відносини

НАТО і Росія офіційно відновили відносини
Reuters

Контакти, які були перервані після серпневого військового конфлікту в Південній Осетії, відновлені в повному обсязі. За словами держсекретаря США Хіларі Клінтон, це можливість почати все з нуля. Вона зазначила, що в число територій, у безпечності яких зацікавлені як НАТО, так і РФ, входить Афганістан.

У свою чергу, генсек альянсу Яап де Хооп Схеффер вніс в список спільних інтересів боротьбу з тероризмом та нерозповсюдження ядерної зброї.

Між тим, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд заявив, що відновлення контактів дає можливість співпрацювати з Росією на розумних підставах. При цьому він зазначив, що вторгнення в Грузію і порушення її суверенності "не вдасться заховати під килим".

А представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін, зі свого боку, заявив, що тепер Москва буде контактувати з альянсом на своїх власних умовах.

Нагадаємо, робота Ради Росія-НАТО була припинена у вересні 2008 року після військового конфлікту між Росією та Грузією на Кавказі. Тоді країни альянсу звинуватили російську сторону в непропорційному застосуванні сили та оголосили про припинення проведення засідань Ради на всіх рівнях.

Росія у відповідь призупинила участь у програмі Партнерство заради миру, а також відмовилася від візиту генсека альянсу в Москву. Крім того, були скасовані всі спільні навчання й заходження кораблів НАТО в російські порти. Тим не менше, співпраця з альянсом по Афганістану не було призупинено.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK