FT: Озброєні працівники спецслужби здійснили рейд на українську газову компанію

FT: Озброєні працівники спецслужби здійснили рейд на українську газову компанію
АР

Представник СБУ заявив, що служба вилучила документи, пов’язані з уступкою газу вартістю 2,6 млрд. доларів, який призначався для країн Східної Європи і, як стверджувалося, незаконно був привласнений Нафтогазом.

У компанії висловили побоювання, що підконтрольна Президенту Віктору Ющенку СБУ може намагатися заволодіти цим газом.

Напруження в протистоянні ослабло після того, як працівники СБУ залишили слідчих шукати документи, пов’язані із врегулюванням газової суперечки між Україною і Росією у січні. Після цього Нафтогаз добився постанови суду, яка приписувала слідчим покинути приміщення компанії.

Рейд став проявом загострення боротьби за владу між Президентом та його колишньою союзницею прем’єр-міністром Юлією Тимошенко – всього лише за декілька днів після того, як вони погодилися відкласти убік свої розбіжності задля гарантування виділення коштів Міжнародним валютним фондом.

За словами посадовців у Брюсселі і Москві, розслідування викликало побоювання щодо надійності поставок російського газу до Європи через Україну.

Рейду передувала заява пані Тимошенко про те, що митна служба розмитнила 11 млрд. кубометрів газу на користь Нафтогазу. Газ придбали за зниженою ціною в російської компанії Газпром в рамках врегулювання суперечки, в результаті якої значні території Східної Європи в січні залишилися без тепла і електроенергії.

Пані Тимошенко засудила рейд СБУ. "Вони просто хотіли паралізувати діяльність Нафтогазу і зруйнувати систему поставок газу в Україні та систему платежів", - заявила вона під час візиту до Парижа.

Вона також звинуватила пана Ющенка в лобіюванні інтересів РосУкрЕнерго – зареєстрованої у Швеції газотрейдерської компанії, яка наполягає на тому, що газ належить їй.

За укладеним у січні контрактом з Газпромом, про який домовилася пані Тимошенко, РосУкрЕнерго було усунено як посередника в торгівлі газом між Росією та Україною. Проте компанія все ще займається газотрейдерським бізнесом. Пан Ющенко заперечує свої зв’язки з РосУкрЕнерго.

У Газпромі заявили про свою стурбованість з приводу того, що розслідування може ускладнити можливість сплати Нафтогазом до неділі 400 млн. доларів Газпрому. Несплата може призвести до нових перебоїв у постачанні. "Ми сподіваємося, що ці події не стануть на заваді повній і своєчасній [оплаті]", - заявили в Газпромі.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK