НГ: Київ знайшов новий засіб тиску на Захід

НГ: Київ знайшов новий засіб тиску на Захід
АР

Український уряд направив в Мінфін РФ офіційну заявку про отримання кредиту в розмірі 5 млрд. дол, повідомив у вівторок увечері віце-прем'єр Олексій Кудрін. "Рішення про виділення кредиту не приймалося", - уточнив він. Вчора у другій половині дня це питання обговорювалося у Президента України Віктора Ющенка. На зустріч було запрошено прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, керівника Нацбанку Володимира Стельмаха і лідера опозиції Віктора Януковича.

Однак, Ющенко вніс до порядку денного не тільки питання про російський кредит, але й проблеми у відносинах між Україною та МВФ, і "пошук єдиної позиції щодо ключових питань державного розвитку". За великим рахунком президентська сторона продовжує наполягати на тому, щоб уряд виконав всі вимоги МВФ, а не шукав обхідні шляхи у вигляді кредитів від Росії.

Експерти: Тема російського кредиту може використовуватися як завуальована форма тиску Києва на Захід

Оточення Ющенка побоюється, що Москва внесе до кредитної угоди політичні пункти. Раніше лунали припущення, що в документах міститься, зокрема, пункт про ратифікацію Україною так званого нульового варіанта, що передбачає відмову Києва від боргів та активів української частини спадщини СРСР. Хоча РФ давно виплатила радянські борги і відповідно не розглядає питання про розподіл активів, українська сторона продовжує наполягати на праві власності на 16% радянського майна за кордоном. Акцент робиться на тому, що Верховна Рада досі не ратифікувала підписану ще в 1994 році угоду про нульовий варіант, і що Київ не просив Москву погашати українську частину боргу.

Наприкінці лютого керуючий справами президента РФ Володимир Кожин підтвердив, що Україна безпідставно претендує на власність колишнього СРСР за кордоном: "Наша позиція була і залишається незмінною: Росія - правонаступник Радянського Союзу. Всі борги колишніх республік Росія взяла на себе, при цьому вся закордонна власність відійшла РФ".

Оточення Ющенка побоюється, що Москва внесе до кредитної угоди політичні пункти

Спікер українського МЗС Василь Кирилич стверджує, що де-юре "заяви про нібито приналежність всієї закордонної власності колишнього СРСР тільки Росії є далекими від істини і свідчать про спроби ігнорувати майнові права України, в тому числі і на закордонну власність колишнього СРСР". Він зазначив, що неврегульованість питання пов'язана з тим, що Росія не надає Україні інформацію про розміри радянського золотовалютного запасу, Алмазного фонду, про закордонну власність та банківські рахунки. Проблема, про яку забули на 10 років, несподівано актуалізувалася через спроби Юлії Тимошенко отримати російський кредит.

Голова українського парламенту Володимир Литвин, який, до речі, не отримав вчора запрошення на зустріч із Президентом, раніше неодноразово закликав політиків у Києві спокійно і прагматично ставитися до перспективи кредитного співробітництва з РФ. Днями він знову зазначив, що умови отримання кредиту МВФ практично нездійсненні. А в умовах різкого спаду виробництва, кризового стану в банківській сфері, неплатежів і заборгованостей країна гостро потребує коштів, які дозволили б уникнути дефолту.

Литвин неодноразово закликав політиків у Києві спокійно і прагматично ставитися до перспективи кредитного співробітництва з РФ

Як відомо, через цю загрозу Тимошенко і Ющенко на початку березня домовилися закопати сокиру війни і разом підготували звернення до МВФ. Суть документа, за даними українських ЗМІ, зводилася до прохання направити до Києва місію фонду, щоб вирішити питання про виділення другого траншу стабілізаційного кредиту. До кінця року Україна сподівалася отримати ще третій та четвертий транші. Кожен - в межах 2 млрд. дол. При цьому офіційний Київ висловив готовність чітко дотримуватися умов МВФ.

Днями з'ясувалося, що лист в Україну повернувся непрочитаним. Юлія Тимошенко, охолоджуючи розпалення пристрастей, у вівторок запевнила, що робота з МВФ ведеться спокійно і планомірно. Депутат від її фракції Сергій Терьохін уточнив: "МВФ турбує порядок фінансування дефіциту бюджету, розмір дефіциту бюджету". Інші джерела повідомили НГ, що фонд наполягає на негайному скасуванні всіх пільг в Україні, на різкому підвищенні тарифів та вартості послуг, на зменшенні дефіциту держбюджету. Віктор Янукович, який раніше виступав проти отримання кредиту більш ніж у 16 млрд. дол. на таких умовах, готуючись до чергової зустрічі з Президентом, повторив, що опозиція не підпише ніяких документів, які різко погіршують рівень життя пересічних українців. Але навіть політики, котрі перебувають при владі, розділяють побоювання опозиції: виконання вимог МВФ Україні загрожує соціальним вибухом.

Виконання вимог МВФ Україні загрожує соціальним вибухом

Хоч тема отримання альтернативного або додаткового кредиту в Росії не звучить офіційно на переговорах з МВФ, але в лютому делегація фонду перервала роботу в Києві в той момент, коли стало відомо, що уряд Тимошенко провів попередні консультації в Москві. Зараз, припускають українські експерти, тема російського кредиту може використовуватися як завуальована форма тиску Києва на Захід. Вчора Тимошенко до зустрічі з Президентом запросила на засідання Кабміну співробітників постійного представництва МВФ в Україні. Вона повідомила: "Сьогодні на засіданні уряду присутні представники МВФ ... Для того, щоб ми консолідували свої позиції ... Ми проведемо дискусію і приймемо всі необхідні документи, які дадуть можливість продовжити співпрацю з МВФ". До моменту написання статті не було відомо, на чому ж зійшлися Ющенко та Тимошенко. Варіантів було всього два. Або вже сьогодні МВФ відмовиться від частини найбільш жорстких вимог, або Україні доведеться йти на поступки Росії, у тому числі - стосовно питання про право власності на частину майна СРСР.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK