Газета: Справа труби

Газета: Справа труби
intersvoboda.сom

Як стало відомо вчора, СБУ порушила ще одну кримінальну справу в рамках розслідування обставин митного переоформлення газу на користь Нафтогазу. Справу порушено за статтею 201 Кримінального кодексу (контрабанда) проти енергетичної регіональної митниці України. У рамках проведених слідчих заходів силовики зажадали від кабінету міністрів України надати всі документи з транзиту газу. Про це вчора на прес-конференції у Києві заявив перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський.

Однак імовірність того, що документи буде надано, невелика. Учора перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що уряд країни готовий співпрацювати з СБУ в рамках закону, але оригінали газових контрактів Нафтогазу з Газпромом не віддасть.

Турчинов: Якщо у когось є бажання отримати оригінали документів, щоб заблокувати розрахунки за контрактами, вибачте, ми не будемо підігравати ні Фірташу, ні Бойко, навіть якщо у них є свій представник у Службі безпеки України

"Уряд працює в рамках конституції і чинного законодавства, тому тут жодних проблем немає. Також ми співпрацюємо з прокуратурою, коли вона звертається за документами, що знаходяться в розпорядженні уряду. Ми забезпечуємо всі необхідні документи. Якщо у когось є бажання отримати оригінали документів, щоб заблокувати розрахунки за контрактами, вибачте, ми не будемо підігравати ні Фірташу, ні Бойко, навіть якщо у них є свій представник у Службі безпеки України ", - сказав Олександр Турчинов.

Навіщо СБУ потрібні саме оригінали документів і які саме папери задовольнять слідчих, ні в Нафтогазі, ні в уряді України не пояснюють.

За словами Хорошковського, абсурдність ситуації полягає в тому, що цих паперів "у повному комплекті з доповненнями" не бачили ні в секретаріаті, ні в адміністрації Президента, ні в СБУ. "Дайте всі документи щодо зміни режиму імпорту, транзиту газу. Рік ми боролися за прозорість газових контрактів. Де вони, хто їх бачив? "- Цитує слова представника СБУ РБК-Україна.

Зазначимо, що в кінці минулого тижня СБУ провела вилучення документів у центральному офісі Нафтогазу. За словами співробітників енергохолдингу, усі папери,які вимагатла СБУ, були пред'явлені слідчим (які саме документи показали СБУ, в Нафтогазі не уточнюють).

Однак представники силового відомства визнали цей пакет документів неповним. "За словами слідчих, вони не виявили паперів, що підтверджують законність зміни статусу 11,5 млрд. кубометрів газу з транзитного на імпортований", - розповіло кореспондентові Газеты джерело в Нафтогазі.

Як заявив згодом журналістам Валерій Хорошковський, у Нафтогазі СБУ запевнили, що відсутні документи знаходяться у першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова. Однак представники уряду проігнорували запит силового відомства надати папери, в результаті чого слідчі СБУ були змушені особисто з'явитися у кабмін з вимогою пред'явити папери, що підтверджують законність розмитнення газу.

"Ми вже там (у кабінеті міністрів. - Газета) були і залишили повідомлення про те, що ми повинні отримати ці документи", - сказав учора Валерій Хорошковський, додавши, що запит залишений під розписку про те, що він прийнятий. Він не повідомив подробиць візиту, мотивуючи це продовженням слідчих дій.

Вилучення документів, за його твердженням, не позначиться на роботі Нафтогазу і не стане перешкодою виконанню зобов'язань щодо транзиту газу в Європу.

"Ми не втручаємося в повсякденну діяльність Нафтогазу, ми не зупинили жодного контракту, ми не зупиняємо договорів на транзит. Ми, навпаки, робимо все для того, щоб ці контракти були виконані ", - сказав представник СБУ. Він також зазначив, що хотів би через ЗМІ передати цю інформацію європейським державам, які є споживачами російського газу і проявляють занепокоєння стосовно конфлікту навколо діяльності Нафтогазу.

Представники Нафтогазу України не виключають можливості перебоїв з поставками газу


При цьому представники Нафтогазу України не виключають можливості перебоїв з поставками газу. Тим більше, що тиск силовиків на Нафтогаз супроводжується юридичними претензіями до компанії з боку RosUkrEnergo. Учора стало відомо, що швейцарський трейдер подав позов у стокгольмський арбітражний суд, вимагаючи повернення 11,5 млрд. кубометрів газу або відшкодування його вартості.

Нагадаємо, що днями представники RUE заявляли про те, що компанія готується відстоювати свої права на спірний газ у Європейському суді. Це судовий розгляд стане вже третьою в історії взаємини двох компаній. На початку поточного року швейцарський трейдер вже подав у стокгольмський суд два позови до Нафтогазу: про стягнення з деожхолдингу боргів на суму близько $ 600 млн. і про вимогу зобов'язати Нафтогаз забезпечити транзит газу європейським партнерам RUE.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK