RBС daily: Недобита Україна

RBС daily: Недобита Україна
АР

Про це заявив учора прем'єр-міністр Володимир Путін. За його словами, з огляду на передбанкротний стан країни, "не можна партнерів добивати". Аналітики вважають, що Газпром зараз намагається уникнути нового газового конфлікту і змушений пробачити Києву невиконання контракту. Україна ж зацікавлена відтягнути купівлю газу ближче до літа, коли його вартість знизиться. Умови для цього є - запасів газу країні вистачить на кілька місяців.

Путін: У нас зараз Україна не бере об'єм, який законтрактувала, і повинна була б сплачувати штрафи. Ми пробачаємо ці штрафи, бо виходимо з реалій - їм нічим платити. Вони знаходяться в передбанкротному стані, а ви прекрасно розумієте - не можна партнерів добивати

Учора глава російського уряду Володимир Путін підтвердив, що з України не будуть стягуватися штрафи за недовикуплений у лютому газ. "У нас зараз Україна не бере об'єм, який законтрактувала, і повинна була б сплачувати штрафи. Ми пробачаємо ці штрафи, бо виходимо з реалій - їм нічим платити. Вони знаходяться в передбанкротному стані, а ви прекрасно розумієте - не можна партнерів добивати ", - передає слова пана Путіна РІА Новости.

Газпром постачає газ за принципом "бери і плати" - контрагент зобов'язаний оплатити законтрактований обсяг газу. Минулого місяця Київ повинен був за контрактом заплатити 720 млн. дол. за 2 млрд. куб. м. при тому, що фактично імпортував 1 млрд. куб. м. на 360 млн. дол. За цей газ Газпром гроші вже отримав. Загальний обсяг поставок у 2009 році згідно з договором між російською газовою монополією і НАК Нафтогаз України становитиме 40 млрд. куб. м. (у наступні роки - 50 млрд. куб. м.), транзиту - 120 млрд. куб. м. Ціна на паливо для українських споживачів розрахована за загальноприйнятою європейською формулою. При цьому для них діє 20-відсоткова знижка на російський газ. Уже з нового року країни домовилися перейти на роботу без пільг.

Однак нещодавно Україна дала зрозуміти, що законтрактованих 40 млрд. куб. м. газу в цьому році для неї занадто багато. Тоді Нафтогаз офіційно звернувся до Газпрому з пропозицією знизити цей обсяг до 33 млрд. куб. м. Російській держкомпанії зміна договору невигідна, у неї і так падають обсяги поставок газу іноземним споживачам, говорить аналітик ІК Велес Капітал Дмитро Лютягін.

Скорочення попиту на паливо спостерігається не тільки в Україні, але і у всіх європейських країнах. "Однак ситуація вирівняється у другій половині цього року, коли вартість газу знизиться, а його запаси в Україні скоротяться", - каже пан Лютягін. За його оцінками, недобір газу країною в поточному році може скласти 5-6,5 млрд. куб. м. проти 40 млрд., передбачених контрактом. При цьому експерт не виключає, що через це може розв'язатися нова газова війна.

Олександр Шток: У сьогоднішній ситуації відмова від штрафних санкцій щодо Києва - більше необхідність, ніж жест доброї волі

У сьогоднішній ситуації відмова від штрафних санкцій щодо Києва - більше необхідність, ніж жест доброї волі, вважає директор департаменту due diligence НКГ 2К Аудит - Ділові консультації Олександр Шток. Додаткові фінансові зобов'язання Київ навряд чи б потягнув. Якщо б Москва зайняла принципову позицію з даного питання, це могло б призвести до нового витка напруженості між країнами і спровокувати черговий етап газової війни, у чому вона сьогодні явно не зацікавлена", - каже пан Шток. Це підтверджує і те, що Росія хоче створити фінансовий пул спільно з низкою європейських країн для допомоги Україні. Між тим самій Україні втрачати нема чого, вона вже дискредитувала себе як надійного транзитера і втратила підтримку Європи, додає експерт.

"Головне, щоб Київ оплачував хоча б те, що бере", - говорить директор Інституту національної енергетики Сергій Правосудов. З огляду на складне економічне становище України, нічого іншого від неї чекати не доводиться. Газпром ж не зацікавлений висувати штрафні санкції, так як нових проблем з транзитом йому зараз не хочеться.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK