Белградський суд засудив 13 сербів за масове вбивство хорватів

Белградський суд засудив 13 сербів за масове вбивство хорватів
wms.narod.ru

13 осіб з числа підсудних було визнано винними "у вбивстві, катуванні і нелюдському ставленні до військовополонених" в селищі Овчар під Вуковаром.

Польовий командир Миролюб Вуйович і ще шість підсудних отримали по 20 років ув’язнення, інших шістьох засуджено до термінів від 5 до 15 років.

При цьому родичі вбитих висловили невдоволення тим, що п'ятьох підсудних було виправдано.

У 1991 році під час облоги міста Вуковара серби зігнали хорватів у свинарник, який знаходився неподалік, розбили на дрібні групи і по черзі розстрілювали з кулемета. Тим, хто не загинув відразу, робили додатковий постріл з пістолета в голову.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Міжнародний трибунал в Гаазі прийняв рішення розглядати позов Хорватії проти Сербії за звинуваченням у геноциді під час війни на Балканах.

У відповідь у Белграді заявили, що Сербія подасть зустрічний позов проти Хорватії з обвинуваченнями у військових злочинах і етнічній чистці.

***

Декларація незалежності Хорватії від Югославії 1991 року стала приводом до повстання сербського населення, яке отримало підтримку Белграду та федеральних збройних сил, де більшість становили етнічні серби.

У листопаді того року армія і сербські повстанці взяли Вуковар, зруйнували місто і вбили за три місяці більше тисячі мирних жителів. Серед них були і загиблі в селищі Овчар.

Війна закінчилася 1995 року, коли хорватські сили вигнали сербів з цієї території.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK