РГ: Робота для посла

РГ: Робота для посла
mfa.gov.ua

Нагадаємо, два тижні тому українське МЗС несподівано залишилося без керівника. Міністра Огризка, котрий відомий своєю жорсткою антиросійською позицією і близькістю до Глави держави, відправили у відставку фракції Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) і Партії регіонів (ПР). Така непересічна подія стала приводом для чергового витка міркувань про майбутнє переформатування владної коаліції.

Вибір у Ющенка був невеликий. Обговорювалися кандидатури виконуючого зараз обов'язки міністра Володимира Хандогія, посла в США Олега Шамшура, посла в Росії Костянтина Грищенка, посла в Польщі Олександра Моцика і ще кількох осіб, що не входять у дипломатичний корпус.

Причому, на загальну думку політологів і старійшин української дипломатії, фаворитом вважався Костянтин Грищенко. Його призначення, з огляду на біографію (випускник МДІМВ, екс-глава МЗС України, людина з команди Януковича), повинно було показати прагнення Києва до поліпшення відносин з Росією.

Однак Ющенко розсудив по-іншому. Оголошення кандидатури Шамшура в парламенті викликало легке здивування. Члени ради коаліції вирішили запросити Олега Шамшура на своє засідання, а також на засідання фракцій. Про це повідомив заступник керівника фракції БЮТ Андрій Кожем'якін.

Упевнений в тому, що Шамшур стане міністром, екс-голова МЗС Арсеній Яценюк. "Я його дуже добре знаю як посла. І я з ним не мав жодних проблем. Думаю, що за нього проголосують", - вважає колишній голова парламенту, а нині один із фаворитів ще не розпочатих президентських перегонів в Україні.

Схоже, що Ющенко вперше вирішив відійти від практики призначення "політичних" міністрів із числа своїх прихильників і віддати МЗС професіоналу, котрий не викликає ні в кого нарікань. Про те, чи стане Шамшур міністром, буде відомо приблизно в четвер. Саме у цей день, після необхідних процедур узгодження у фракціях, як очікується, його кандидатуру предметно обговорять парламентарі.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK