Алієв отримав право обиратися нескінченну кількість разів

Алієв отримав право обиратися нескінченну кількість разів
www.gzt.ru

Про це повідомив голова ЦВК Азербайджану Мазаїр Панахов на прес-конференції, присвяченій попереднім підсумкам голосування. 

Панахов зазначив, що за даними обробки 2,9 тисячі протоколів, що надійшли з виборчих дільниць (54%), 92,17% виборців проголосували за виключення з конституції пункту п'ятого статті 101. 

Цей пункт передбачає, що ніхто не може бути обраний президентом Азербайджанської Республіки більше як два терміни поспіль. 

Це формулювання буде замінене варіантом, що передбачає продовження терміну повноважень глави держави, якщо ведення військових операцій в умовах війни робить неможливим проведення чергових виборів президента до завершення цих операцій. 

Поправка дасть змогу чинному президенту Ільхама Алієва знову обиратися на пост глави держави. Вперше Ільхам Алієв був обраний президентом в 2003 році, вдруге - в 2008-му. Тоді він набрав 88,73% голосів. 

Всього голосування було розділено на 29 пунктів (за кількістю змінюваних статей) - виборці повинні були висловити своє ставлення до кожного з них. 

Зі слів голови ЦВК Азербайджану, виборці висловилися також і за всі інші винесені на референдум зміни і доповнення до конституції. 

Панахов повідомив також, що ЦВК продовжить обробку протоколів, що надходять з виборчих дільниць, які залишилися. З його слів, їх підсумки будуть опубліковані на офіційному сайті ЦВК у четвер протягом дня. 

Він сказав також, що в ЦВК не надійшло жодного офіційного звернення з приводу порушень у процесі голосування. 

Він офіційно підтвердив, що на виборах взяли участь 3 мільйони 478 тисяч 571 людей, або 71,08% із близько 4,9 мільйони виборців Азербайджану. 

Відповідно до виборчого кодексу країни, винесені на референдум питання вважаються прийнятими, якщо за них проголосує понад половина виборців, які взяли участь у голосуванні. 

Прийняте на референдумі рішення і його офіційне оголошення з текстом прийнятого акту повинні бути опубліковані ЦВК Азербайджану не пізніше ніж за 20 днів з дня проведення референдуму. Акт, прийнятий за підсумками референдуму, вважається таким, що набув чинності з дня його опублікування. 

Референдум, який відбувся 18 березня, було проведено за ініціативою правлячої партії Єні Азербайджан (Новий Азербайджан). 

Тим часом, опозиційний рух, назвавши жовтневі вибори нечесними, закликали до бойкоту нинішнього референдуму, який є першим загальнонаціональним голосуванням конституційних питань з 2002 року. На їхню думку, влада поспішила провести референдум, перш ніж на населенні позначиться падіння доходів від експорту нафти.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK