РІА Новости: "Помаранчеву революцію" викликали в Брюссель

РІА Новости: "Помаранчеву революцію" викликали в Брюссель
Reuters

У Києві таке чудо неможливо. Де можливо? У Брюсселі, куди Ющенко їздив з дводенним робочим візитом 18-19 березня, а Тимошенко - теж із робочим візитом, але з іншою програмою. Обох запросили (після всіх їх зустрічей) на саміт найбільшої політичної фракції Європарламенту - Європейської народної партії або European People's Party, ЄНП або EPP.

І Наша Україна Ющенка, і Батьківщина Тимошенко (частина Блоку Юлії Тимошенко) входять в це об'єднання провідних центристських і християнсько-демократичних партій ЄС в якості спостерігачів. У ЄНП найбільше - 288 - депутатів у Європарламенті.

Мало кого в Брюсселі, як центрі управління Євросоюзом, може не хвилювати незрозумілість навколо вправ України з російським газом, наближення країни до економічного колапсу і те, що може статися із майже 46-мільйонною державою на кордоні ЄС, коли колапс дійсно виникне

Не в образу ЄНП буде сказано, але навіть такий захід, можливо, не вартий того, щоб в ці кризові часи відривати від державних справ одразу двох вищих осіб України. Якби Брюссель, звичайно, все більше не турбувало те, що в Україні відбувається. За цим занепокоєнням ховається цілком зрозуміло, здоровий європейський егоїзм і почуття самозбереження. Мало кого в Брюсселі, як центрі управління Євросоюзом, може не хвилювати незрозумілість навколо вправ України з російським газом, наближення країни до економічного колапсу і те, що може статися з майже 46-мільйонною державою на кордоні ЄС, коли колапс дійсно виникне. І, звичайно, те, що відносини між двома колишніми соратниками по "помаранчевій революції" тепер такі, що виїзд тільки одного за кордон уже цілком може закінчитися неповерненням - парламент України з ініціативи Юлії Тимошенко вже починає процедуру імпічменту Ющенка.

У бельгійській столиці і Ющенко, і Тимошенко опинилися саме в день початку роботи весняного саміту Євросоюзу (19-20 березня), який повинен обговорити і виробити єдину позицію Великої Європи в підході до врегулювання фінансової кризи. І представити цю позицію 3-4 квітня на майбутньому саміті G20 в Лондоні. Сюди з'їхалися всі глави держав і урядів ЄС, тому одночасне прибуття в Брюссель і обох українських політичних антагоністів навряд чи можна вважати випадковим.

Відносини між двома колишніми соратниками по "помаранчевій революції" тепер такі, що виїзд тільки одного за кордон вже цілком може закінчитися неповерненням

Ющенко і Тимошенко спочатку зустрічалися (окремо) з Головою комісії ЄС Мануелем Баррозу, Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики Хав'єром Соланою, а також з деякими провідними європейськими лідерами і міністрами закордонних справ. Їх посилено намагалися якщо й не мирити (за великим рахунком навіть у Брюсселі розуміють, що це малоймовірно), то хоча б підштовхнути назустріч один одному або навчити європейського політичного етикету: в європейських країнах більшість політиків теж не переносять один одного, але роблять це по-європейськи, не на людях. Це було і на зустрічах і на партійному з'їзді. І ніхто особливо і не заперечував проти інтерпретації журналістами візитів Тимошенко і Ющенка як "виклику в Брюссель" для звіту про те, що ж вони власне робитимуть один з одним далі.

Водночас, Європі, її фінансистам, хотілося зрозуміти, хто ж все-таки в змозі зробити що-небудь серйозне з економікою України і кому можна буде довірити гроші на стабілізацію українського бюджету (від МВФ і ЄС) і всієї української економіки. МВФ ще в минулому році визначив для України кредит у розмірі 16,5 млрд доларів на стабілізацію економіки і надав перший транш у 4,5 млрд. Але на початку березня надання другого траншу було зупинено. Формальна причина - неясність стосовно того, чи готовий Київ до літери виконувати вимоги МВФ про скорочення держвитрат. Насправді ж і в МВФ, і в Європі не можуть зрозуміти, з ким власне можна мати справу. Євросоюз зараз наполягає, щоб і прем'єр і Президент України висловили свою позицію і при цьому говорили одним голосом.

Їх посилено намагалися якщо й не мирити (за великим рахунком навіть у Брюсселі розуміють, що це малоймовірно), то хоча б підштовхнути назустріч один одному або навчити європейського політичного етикету: в європейських країнах більшість політиків теж не переносять один одного, але роблять це по-європейськи, не на людях

Євросоюз в даний час підвищив свою оцінку можливості дефолту України до 50%.

Взагалі, в самому Брюсселі експерти по Східній Європі вважають, що одночасне запрошення "української пари" в Брюссель може говорити тільки про одне - ЄС вже втомився і від Ющенка, і від Тимошенко. І тепер хоче остаточно з'ясувати, чи варто взагалі продовжувати мати з ким-небудь із них справу. Не зовсім дружні відносини між президентами та прем'єрами, прем'єрами і міністрами, повторимо, зовсім не рідкість для європейських країн. Особливо з коаліційними кабінетами. Але Європа ще не бачила такого, щоб Президент дезавуював заяви, скасовував рішення або визнавав недійсними договори, які укладалися прем'єром.

Одночасне запрошення "української пари" в Брюссель може говорити тільки про одне - ЄС вже втомився і від Ющенка, і від Тимошенко – експерти

МВФ і Європа в даний час вимагають, щоб до виділення другого траншу стабілізаційного кредиту Ющенко і Тимошенко підписали декларацію або лист (форма не так і важлива) про згоду щодо економічного курсу і курсу реформ. У цьому сенсі Європа, схоже, ще не позбулася "українських ілюзій".

Поки Наша Україна Ющенка і Батьківщина Тимошенко брали участь у з'їзді ЄНП, на Батьківщині, так би мовити автентичній, з цікавістю чекали, що можуть підписати і обіцяти один одному в Брюсселі Віктор Андрійович і Юлія Володимирівна. І взагалі, що може вийти зі спільного виїзду "помаранчевої пані" та "помаранчевого короля" в європейську столицю, і чим все це обернеться після їхнього повернення в Київ. Повітря Києва, як усім добре відомо, творить неймовірні чудеса із тканиною їхніх стосунків, які тут немов повертаються в неймовірно вороже середовище.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK