Ведомости: Як звільнити Ющенка

Ведомости: Як звільнити Ющенка
Фото Миколи Лазаренка

Переважною більшістю в 359 депутатів (Партія регіонів - 159, БЮТ - 148, Компартія - 27, Блок Литвина - 20, НУНС - 5) прийнятий закон, згідно з яким конституційний суд не пізніше ніж на другий робочий день у позачерговому порядку відкриває провадження у справі про конституційність процедури імпічменту.

Законодавчу базу для відсторонення Ющенка підготували 3 березня, коли Рада 391 голосом подолала вето глави держави на закон, що встановлює статус і порядок діяльності спеціальної комісії для проведення розслідування під час процедури імпічменту. За ініціативою більшості депутатів комісія проводить розслідування злочинів Президента, її висновки розглядає на засіданні Рада і не менше ніж 300 голосів приймає рішення про звинувачення. Потім конституційний суд проводить перевірку дотримання процедури розслідування. Новим законом встановлюється позачерговий порядок розгляду судом подання та терміни - два місяці замість трьох. Новий закон дозволяє прискорити процедуру і формалізувати її - щоб конституційний суд оцінював саму процедуру, а не її зміст, каже український політолог Володимир Фесенко. Прийняті зміни дозволяють провести процедуру імпічменту за 3,5 місяця, пояснює депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов, він підтвердив, що регіонали готові підтримати імпічмент Президента.

Прийняттям цих законів депутати страхуються від можливих неконституційних дій Ющенка, але ініціювати імпічмент і Блоку Юлії Тимошенко, і Партії регіонів невигідно: їм доведеться взаємодіяти, але їх інтереси зараз розходяться - їм простіше дочекатися початку президентської передвиборної кампанії, вважає київський політолог Дмитро Видрін. Більшість політиків схиляються до того, що вибори Президента будуть призначені на 17 січня (в цьому випадку кампанія стартує у вересні), хоча не виключено, що вибори відбудуться і восени - останнє слово за конституційним судом, він визначиться наступного тижня.

"Імпічменту не буде, зараз умовою для надання Україні чергового траншу кредиту МВФ буде їх примирення", - говорить депутат НУНС Сергій Бичков. Головне в ініціативі Ради - позбавити Президента можливості блокувати нормативні акти кабінету міністрів, пояснює він.

Вчора Ющенко зробив жест в бік примирення з Тимошенко. За його пропозицією вони вилетіли з Брюсселя до Києва в одному літаку. Президент запропонував наступного разу, 23 березня, знову летіти до Брюсселя разом.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK