НГ: Випробувальний термін закінчився

НГ: Випробувальний термін закінчився
k.img.com.ua

12 грудня стало відомо, що Юлія Тимошенко вирішила відновити коаліцію з пропрезидентським блоком, приєднавши Блок Володимира Литвина і проігнорувавши Партію регіонів. Янукович прокоментував ситуацію словами: «Я пропоную так: якщо влада в черговий раз бере на себе відповідальність і не хоче до нас прислухатися, ми визначимо термін. Якщо влада за 100 днів не наведе порядок, ми піднімемо всю країну. Ось такою буде наша відповідь на брехню і цинізм відносно до країни та суспільства ». 

Днями Партія регіонів підбила підсумки випробувального періоду. Доповідь опозиційного уряду називається - 100 днів уряду Тимошенко: рахунок перемог над народом України. Опозиція звинуватила владу в нездатності запропонувати країні системні економічні і структурні реформи, необхідні для виходу з кризи. «Замість цього уряд сам перетворився на генератора політичних ризиків та фінансово-економічного хаосу, а Верховна Рада стала заручником інтриг та протистояння уряду з Президентом», - сказано в документі.

В останні дні в партії регулярно проводяться закриті наради. Соратники Януковича стверджують, що йде підготовка до акцій протесту. Заступник лідера партії Олександр Єфремов підтвердив, що 27 березня на мітинги вийдуть люди, незадоволені соціально-економічною ситуацією в країні. «Ми плануємо на першому етапі підняти по 100 тисяч людей в обласних центрах. На вихідні буде рішення, коли йти на Київ ... », - розповів НГ інший соратник Януковича. Він стверджує, що головним гаслом акцій стане вимога відставки уряду і Президента. 

Учора достовірно було відомо лише те, що на п'ятницю запланована акція 100 днів терпіли. Досить! у Харкові. Про це повідомив журналістам народний депутат, керівник обласної організації Партії регіонів Дмитро Шенцев. Представники донецької організації партії зазначили, що вони готували початок акції ще на 20 березня, але перенесли її за рішенням київського штабу. 

Як не дивно, опозиція не рекламує свої акції, а, навпаки, намагається приховати підготовку до них. Янукович, даючи минулого тижня інтерв'ю рейтинговому українського телеканалу, обережно відповів на це питання: «Що стосується акцій протесту, то вони відбуваються незалежно від того, хто їх організовує. Їх фактично зараз організовують самі люди ... » Соратники лідера кажуть, що бути обережними опозицію змушує влада, яка готується до силового розгону акцій протесту. 

Президент Віктор Ющенко наприкінці минулого тижня сказав, що окремі політичні сили намагаються чинити на нього тиск і вже почали реалізацію відповідних сценаріїв. «Залишилося три-чотири місяці до початку передвиборної кампанії. Нетерпіння є велике, дехто у фальстартах вже ... » - пояснив він. У вихідні в центрі Києва стався перший інцидент, про який говорила опозиція: невідомі люди в масках знесли наметове містечко акції Геть усіх!. Учасники акції стверджують, що в нападі брали участь міліція та курсанти МВС, у правоохоронних органах спростовують цю інформацію. Ющенко доручив Генпрокуратурі розслідувати подію. Водночас в Одесі спецпідрозділи Служби безпеки України (СБУ) блокували офіс проросійської партії Батьківщина.

Між тим, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю українській газеті Дзеркало тижня повідомив, що міліція не буде виконувати незаконні накази і не стане розганяти демонстрантів. На думку Луценка, в Україні є групи, зацікавлені в силовому сценарії. Він сказав, що одним з варіантів розвитку подій є спроба через рішення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) усунути від влади прем'єр-міністра. «Як наслідок - надзвичайний стан і пряме президентське правління. Усе це планується штучно накласти на масові протести, які можуть охопити всю країну », - припускає голова МВС. 

Про такий само сценарій раніше говорила і Юлія Тимошенко. Але зараз її найближчий соратник, віце-прем'єр Олександр Турчинов не згоден з Луценком: «Не можна не помітити, що у команди Президента постійна сверблячка використовувати силові структури - СБУ та Генпрокуратуру - для захисту своїх політичних і корпоративних інтересів. Але я не вірю, що люди, не здатні якісно виконувати свої функції, в змозі взяти на себе ношу новоспечених диктаторів і не побоявся піти цим шляхом. Так що пряме президентське правління, як і все інше, залишиться на рівні розмов».



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK