Чеський парламент висловив недовіру урядові Тополанека

Чеський парламент висловив недовіру урядові Тополанека
dni.ru

За таке рішення проголосував 101 депутат – це мінімальна кількість необхідних голосів. Всього у нижній палаті 200 депутатів. Таким чином, вперше в історії незалежної чеської держави парламентській опозиції вдалося відправити уряд у відставку.

Лідер найбільшої опозиційної чеської соціал-демократичної партії Йіржі Пароубек, виступаючи у Палаті депутатів, звинуватив уряд Тополанека у бездіяльності в момент світової економічної кризи. Крім того, опозиція радикально розходиться з урядом Чехії і в питанні можливого розташування американського радара системи ПРО.

Прем’єр Мірек Тополанек вже заявив, що діятиме згідно з конституцією: його кабінет міністрів у повному складі піде у відставку, а президентові Вацлаву Клаусу доведеться призначати нового главу уряду. Якщо сформувати новий кабінет не вдасться, будуть призначені дострокові вибори.

Згідно з чеським основним законом, повноваження президента відтепер значно розширюються. Клаус стає ключовою фігурою на переговорах політичних партій про формування нового кабінету міністрів. Тим часом, передбачається, що чинний  уряд, зможе виконувати свої обов’язки до 1 липня, коли завершується головування Чехії в Європейському союзі. 

Зазначимо, з січня 2007 року, коли Тополанек прийшов до влади, це вже п’ята спроба висловити йому недовіру. Цього разу успіху вдалося досягти завдяки голосам чотирьох парламентарів з табору партій урядової коаліції.

Як відомо, Чехія наступного тижня приймає у Празі президента США Барака Обаму. Сьогодні в цій країні з візитом перебуває український президент Віктор Ющенко.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK