Газета: Газовий тайм-аут

Газета: Газовий тайм-аут
Reuters

Двостороння угода про модернізацію української газотранспортної системи, яку підписано позавчора Києвом і Брюсселем, викликала широкий політичний резонанс. Учора на засіданні Ради безпеки РФ президент Росії Дмитро Медведєв прийняв рішення перенести міжурядові консультації з Україною, які мали відбутися на початку наступного тижня на рівні прем'єр-міністрів.

"Для того, щоб визначитися, які наслідки прийняття цієї декларації (між Україною і Євросоюзом. - Газета), варто подумати про те, щоб перенести консультації, які заплановано на наступний тиждень, на більш пізній термін. Нам потрібно розібратися у прийнятих рішеннях" , - сказав президент.

Думку глави держави розділив і прем'єр-міністр Володимир Путін. "Я повністю згоден з тим, що для того, щоб ці консультації були продуктивними, нам потрібно попередньо прояснити ситуацію", - заявив глава уряду. Він також зазначив, що після уважного ознайомлення з цим документом "у російської сторони" виник ряд питань". "Ключовим фактором розвитку ГТС України оголошується обсяг прокачування газу. Це пов'язано з необхідністю повернення кредитних ресурсів, але газ нізвідки не може взятися, окрім як з Росії", - сказав Володимир Путін, додавши, що питання збільшення обсягів прокачування газу через ГТС України з російськими постачальниками ні Києвом, ні Брюсселем не обговорювалося.

Нагадаємо, декларація щодо модернізації української ГТС, яку підписано в понеділок у Брюсселі українським урядом, Єврокомісією та керівниками ряду міжнародних фінансових організацій, передбачає не тільки розширення потужності української ГТС на 60 млрд кубометрів у рік, але й фіксує зобов'язання Києва із комплексного реформування газового ринку до 2011 року. Це є необхідною умовою приєднання України до угоди Енергетичного співтовариства (організація включає в себе 27 європейських країн і націлена на створення єдиного енергоринку в ЄС).

Для Росії це, перш за все, означає не тільки істотне зростання тарифу на транспортування газу, але й кардинальну зміну системи його розрахунку, що вимагатиме радикального перегляду всіх діючих контрактів та домовленостей. Прийняття подібних рішень без узгодження з Газпромом у Москві розцінили як ущемлення своїх інтересів та прав в якості ключового постачальника газу в Європу.

Позицію Росії в цьому питанні підтримала Італія - один із найбільших європейських споживачів газу. "Говорити про збільшення поставок газу без участі тих, хто поставляє газ, і тих, хто його купує, - втрата часу", - сказав під час вчорашньої зустрічі з віце-прем'єром Ігорем Сечіним генеральний керуючий нафтогазового концерну ENI Паоло Скароні, зазначивши, що італійський уряд дотримується аналогічної точки зору.

Голова італійського концерну також висловив своє здивування стосовно подвійності позиції Євросоюзу в питанні диверсифікації маршрутів постачання газу. "ЄС багато разів говорив, що необхідно диверсифікувати маршрути поставок російського газу, і схвалив два маршрути - South Stream і North Stream. У цьому світлі розширення пропускної здатності газотранспортної системи України не тільки втрата часу, але і втрата коштів", - сказав Паоло Скароні. "Я не можу зрозуміти, чому ЄС схвалює розширення ГТС України і одночасно схвалює проекти South Stream і North Stream", - додав він.

На думку українського МЗС, усі накопичені питання можна було б зняти в ході прямого діалогу керівників урядів двох країн. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко також закликала Москву "не сприймати все так, як ніби щось погане було зроблено стосовно Росії". "Росія може брати участь, як і інші, в інвестиційних проектах, може брати участь у реконструкції і модернізації. Про це вчора заявив і пан Баррозу (президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. - Газета), і єврокомісари, і я особисто", - сказала вчора прем'єр України на прес-конференції в Києві.

Однак, на думку як постачальника, так і найбільших споживачів російського газу в ЄС, участь у модернізації української ГТС не зможе належним чином гарантувати безпеку поставок. Вирішити проблему може тільки пряма участь зацікавлених сторін в управлінні газотранспортною системою. "Ми вважаємо, і, думаю, що й інші великі компанії, такі як E. Оn і Gaz de France, вважають також, що необхідно повернутися до старої ідеї створення консорціуму, який би гарантував стабільні поставки газу", - заявив учора Паоло Скароні.

Зазначимо, днями аналогічну позицію висловлював і Володимир Путін. За словами прем'єра, Москва вже неодноразово пропонувала Києву передати ГТС в оренду міжнародному консорціуму, що складається з російських, європейських та українських компаній. При цьому система залишилася б у власності України, як того вимагає законодавство країни. Відповідну декларацію про наміри вже було підписано Росією, Україною та Німеччиною кілька років тому. Однак далі цього справа не пішла. Сьогодні, як і кілька років тому, Київ залишається глухим до аналогічних пропозицій.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK