Білорусь має намір скасувати смертну кару

Білорусь має намір скасувати смертну кару
Reuters

Про це в середу, 25 березня, повідомив заступник голови Верховного суду Білорусі Валерій Калинкович. "Ми, по суті, підійшли до мораторію на смертну кару", - заявив Калинкович. За його словами, у Білорусі смертну кару в 2008 році було застосовано до двох осіб. Водночас, він зазначив, що "питання про скасування смертної кари не знаходиться в компетенції Верховного суду".

Білорусь - єдина європейська держава, де досі існує смертна кара. Правозахисники вже давно закликають Мінськ відмовитися від цієї міри покарання. Офіційних даних щодо кількості страчених в країні немає. За наявними оцінками, з 1991 року за вироком білоруських судів було страчено близько 400 осіб.

Як зазначається в доповіді Amnesty International, весь процес страти в Білорусі оточено таємницею – ув’язненим і їх родичам не повідомляють про дату страти, тіла родичам не видаються, їм не повідомляють про місце поховання.

Рішення про скасування смертної кари може бути одним із кроків назустріч Євросоюзу, з яким у Мінська останнім часом налагоджуються стосунки.

Нагадаємо, за даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, смертні вироки у 2008 році приведено у виконання стосовно 2 тисяч 390 осіб у 25 країнах. В основному страти відбувалися в Китаї, Ірані, Пакистані та США. Виконання смертних вироків у цих країнах склало 93% від загального числа страт в минулому році.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK