РГ: Заявка на самогубство

РГ: Заявка на самогубство
Reuters

Низка українських політиків напередодні шістдесятирічного ювілею НАТО представила в Брюсселі свій літературний доробок, присвячений Україні та її відносинам з Північноатлантичним альянсом.

Презентація англомовної версії книги під досить гострою назвою Заявка на самогубство: навіщо Україні НАТО? відбулася в міжнародному прес-центрі бельгійської столиці.

Автори видання, серед яких діючі депутати Верховної Ради, науковці та політологи, які представляють як правлячу більшість, так і опозицію, у своїй роботі аргументовано доводять, що вступ України в НАТО буде згубним для країни і, більше того, неможливим, адже суперечить діючій конституції і не має підтримки українського населення.

За даними присутнього на заході керівника українського Центру системного аналізу та прогнозування Ростислава Іщенка, сьогодні, за останніми соціологічними опитуваннями, більше 70 відсотків населення виступають проти інтеграції України в НАТО. Однак діюча влада просто ігнорує цю думку, продовжуючи проводити агресивну агітацію на користь альянсу.

Сама по собі ідея вступу в НАТО, на думку авторів книги, потрібна і вигідна тільки особисто Президенту Віктору Ющенку, рейтинг популярності якого впевнено наближається до нуля і зараз складає лише 2 - 3 відсотки. Ініційоване Ющенком зближення України з НАТО дозволяє йому сподіватися того, що країни альянсу в знак подяки допоможуть Президентові України зберегти владу навіть після закінчення терміну його повноважень в кінці 2009 року.

Один з авторів роботи, перший заступник комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Дмитро Табачник під час презентації наголосив, що втягування України в НАТО рівноцінне самогубству для його країни, оскільки призведе до розколу українського суспільства та згубних наслідків для національної економіки. За попередніми підрахунками, тільки переведення збройних сил України на стандарти НАТО буде коштувати національному бюджету більше восьми мільярдів доларів, тобто тієї суми, яка зараз витрачається на рік на освіту та охорону здоров'я разом.

Інший співавтор, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Сергій Гриневецький зазначив, що оптимальне рішення для України - це нейтральний статус країни, що дозволить уникнути виникнення зайвої напруги у відносинах як з західними, так і зі східними сусідами.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK