Русский Newsweek: Вона написала підступність

Русский Newsweek: Вона написала підступність
Фото сайт Юлії Тимошенко

Росія з Україною в черговий раз налякали Європу, змусивши пригадати холодні січневі вечори, коли охололи батареї в тисячах європейських будинків. Причиною хвилювання стала 4-сторінкова декларація, яку прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і представники Єврокомісії підписали в минулий вівторок у Брюсселі. Сенс її в тому, що ЄС профінансує модернізацію української газотранспортної системи (ГТС), яка не ремонтувалася 40 років. У відповідь Україна гарантує стабільність газових постачань.

Росія не на жарт образилася. Представники МЗС Росії та Газпрому просто встали і пішли з конференції по ГТС України, на якій було підписано декларацію. Того ж вечора президент Дмитро Медведєв переніс заплановані на початок квітня міжурядові консультації з Києвом, щоб визначитися з наслідками прийнятої декларації. Володимир Путін назвав документ "нерозумним і непрофесійним" і пригрозив, що Росія перегляне відносини з ЄС.

Міністр енергетики Сергій Шматко публічно засумнівався в "надійності традиційних ринків збуту", тобто Європи, натякаючи, очевидно, на китайський ринок, що відкривається для російських нафтовиків. І, нарешті, представник МЗС Андрій Нестеренко попередив, що будь-які неузгоджені з російською стороною дії "призведуть до зростання технологічних ризиків і можливих збоїв у поставках природного газу на Україну і в Європу". Натяк з точки зору європейця абсолютно прозорий: Москва знову хоче заморозити Європу.

Врятувати Україну

Наступного дня комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс вже запевняв, що Євросоюз "навіть і не думав ослаблювати Росію", а Юлія Тимошенко говорила, що не відмовляється від допомоги Росії в ремонті труб. Щоправда, відповіді на запитання, чому Москву виключили з цих переговорів, ніхто так і не дав.

"Захід зробив велику помилку, - вважає відомий лобіст російських інтересів на Заході Олександр Рар з німецької Ради із зовнішньої політики. - Німеччину, Італію та Францію про це, мабуть, не питали". На думку Рара, це була ініціатива Чехії, яка головує в ЄС. "Дивно, що чехам вдалося вмовити Єврокомісією піти на такий сумнівний крок", - говорить він.

Михайло Корчемкін, директор компанії East European Gas Analysis, переконаний, що Росія все знала заздалегідь: "Адже буквально кілька днів тому Пієбалгс зустрічався в Москві з (віце-прем'єром Ігорем) Сечиним і Шматком". Росія давно намагається переконати Європу, що Україна - ненадійний партнер і тому так потрібні Північний і Південний потоки, які обходять її стороною.

"Ненадійний? Зробимо надійним" - така була, на думку Корчемкіна, логіка Брюсселя. Якщо ЄС вкладе в українські труби, то зможе контролювати те, що в них тече. Декларація також передбачає, що в перспективі Європа, можливо, буде купувати російський газ на східному кордоні України, а не як зараз - на західному. Це удар по планам Москви рано чи пізно встановити власний контроль над українською трубою.

Олександр Рар вважає, що головним мотивом було бажання врятувати Україну: "Країна на межі дефолту. Вона не зможе повернути Росії багатомільйонні борги за газ". Єврочиновники, за словами німецького політолога, не сумніваються в тому, що скоро Росія вимагатиме надати їй контроль над ГТС України в рахунок її непогашених боргів. "Газпром тільки цього й домагається. Розпочнеться все з ГТС, а там, гляди, доведеться і Крим продавати", - прогнозує він. Так що гроші вкладаються в порятунок України від російської загрози.

Хитра політика

Тим часом прихильники Юлії Тимошенко святкують перемогу, яка знадобиться їй у боротьбі з Президентом Віктором Ющенком. Той теж був присутній в Брюсселі, але всі лаври дісталися прем'єру. "Той факт, що Європа включилась в модернізацію ГТС України, є наслідком блискучої геополітичної операції, яку провела прем'єр-міністр", - нахвалював свого шефа Володимир Полохало, депутат Блоку Юлії Тимошенко.

"Президентські вибори на носі, а для Тимошенко це найпотужніший піар-хід, - говорить Анна Лунєва, заступник керівника московського Центру політичної інформації. - Січневий контракт з Росією поставив її в незручне становище. Тепер вона може сказати: ми залучили європейців до створення консорціуму, Росії в ньому не буде". Голоси потенційних українських виборців для Тимошенко, на думку Лунєвої, важливіші обіцяного Росією кредиту на закупівлю газу в розмірі $ 5 млрд. Повернувшись з Японії, вона вже заявила, що якщо ображена Росія, грошей таки не дасть, її проспонсорують японські банки.

Але тему російського кредиту не закрито. "Наш прем'єр проводить хитрую політику, - говорить експерт київського Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. - Угода з ЄС не перешкода, а аргумент на користь російського кредиту - тільки тепер взамін на право брати участь в ремонті та експлуатації ГТС". Тимошенко, продовжує він, хотіла сісти на два стільці - "заручитися підтримкою ЄС і налякати Росію, змусити її заметушитися стосовно обіцяних грошей". На його думку, їй це вдалося.

Бряжчання зброєю

Росія в цій ситуації виглядає головним переможеним. "Це наймогутніша зовнішньополітична поразка", - впевнена політолог Лунєва. Якщо Україна виконає взяті на себе зобов'язання, вона зможе приєднатися до угоди Європейського енергетичного співтовариства та інтегрувати свою газотранспортну систему в загальноєвропейську.

Тоді у разі виникнення у Росії бажання в черговий раз пограти з вентилем вона матиме справу не з Києвом, а з Брюсселем. "Україна зробила геніальний крок - зняла з себе відповідальність, перевела стрілки на Європу і самоусунулася, - говорить Лунєва. - Не можна було покладатися на слово Юлії Тимошенко. Росія повела себе наївно і недалекоглядно". Лунєва впевнена, що загрози, які звучать зараз із Москви, - це "бряжчання зброєю": "Ми програли битву і тепер відстрілюємося холостими".

На думку більшості опитаних Newsweek експертів, підписана у Брюсселі декларація невигідна для Росії і з погляду її енергетичної стратегії, спрямованої на диверсифікацію шляхів поставок газу в Європу. "Якщо буде розширена пропускна потужність газотранспортної системи України та забезпечена її надійність, то відпаде необхідність більш витратного будівництва Північного і Південного потоку", - висловлює загальну думку український політолог Володимир Омельченко. Саме на дешевизні українського проекту в порівнянні з газопроводами в обхід України робила акцент Юлія Тимошенко, коли переконувала європейців розщедритися.

Правда, Костянтин Симонов, гендиректор фонду Національної енергетичної безпеки, не розуміє, "чому Путін так нервує". "Якщо Європа хоче інвестувати в ці іржаві труби, нехай вкладається. Нам дешевше буде, заощадимо мільярди на ремонті, - говорить він. - Вони відремонтують трубу і забезпечать рівний доступ, в тому числі і для Росії".

Крім того, Симонов впевнений, що в ситуації, що склалася, Кремль має всі підстави пригадати Києву про борги: "Тепер ми можемо сміливо сказати: подруго, ти нас надурила, ну і гуляй в свій Брюссель". Михайло Корчемкін додає, що якщо Європа буде купувати російський газ на російсько-українському кордоні, Росії, можливо, не доведеться платити за транзит.

Прогноз опитаних Newsweek експертів: конфлікт у наявності, але нової газової війни не буде. Уже 3 квітня до Москви для переговорів приїде комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс. Володимир Омельченко не виключає, що в самий найближчий час Кремль відвідає і Тимошенко. "Російське керівництво не розібралося в стратегічному маневрі нашого уряду і зайняло позицію скривдженого. Юля з'їздить в Москву - і Росія буде включена в інвестиційний процес, - прогнозує Володимир Омельченко. - Труба без газу нічого не варта".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK