НГ: Рада засміяла Ющенка

НГ: Рада засміяла Ющенка
president.gov.ua

Відповідно єдиним, хоча і непрямим, реальним наслідком вчорашніх подій може стати розпуск Верховної Ради.

Про те, що президентський секретаріат передбачив такий сценарій, вчора в кулуарах говорили представники опозиційної Партії регіонів і правлячих блоків Юлії Тимошенко та Володимира Литвина.

Головною новиною вчорашнього дня стало внесення президентом до парламенту в статусі невідкладного закону про прийняття нової Конституції. Проект документа готувався в найсуворішій таємниці, ніхто з депутатів вчора його не бачив. Президент у виступі коротко виклав суть пропонованих нововведень, головне з яких - створення в Україні двопалатного парламенту. По ідеї, верхня палата, що представляє інтереси регіонів, повинна формуватися шляхом виборів на мажоритарній основі. Нижня палата - обиратися за партійними списками. Повноваження розподіляються так: верхня палата затверджує закони, прийняті нижньою, але нижня має право формувати парламент - жорстко згідно з представництвом політичних сил у правлячій коаліції. У такому випадку, зазначив президент, "політична турбулентність залишиться в нижній палаті" і не буде провокувати політичні кризи в країні.

Депутати відповіли главі держави гострою критикою. Представник БЮТ Микола Томенко нагадав, що Леонід Кучма під кінець його правління, коли рейтинг президента знизився до мінімуму, теж намагався ввести двопалатний парламент. Віктор Янукович назвав ідею несвоєчасною. Представник формально пропрезидентської фракції, екс-спікер Арсеній Яценюк зауважив, що в Україні поки що "і з однією палатою навести порядок не можуть". Представник Блоку Литвина Олег Зарубінський припустив, що влада в особі президента намагається знайти привід, щоб переформатувати систему прийняття рішень таким чином, щоб забезпечити собі перемогу на наступних президентських виборах. Лідер комуністів Петро Симоненко запідозрив владу в бажанні відвернути увагу людей від реальних проблем.

Втім, перша частина виступу глави держави була присвячена саме економічним проблемам: Ющенко виступив з низкою ініціатив і вимог. Зокрема, щодо відмови від економічного популізму та адміністративно-командної системи, а також щодо термінового введення в Україні ринку землі. Юлія Тимошенко, присутня в залі парламенту поряд з іншими членами уряду і керівниками органів влади, слухала слова Ющенка з загадковою і виваженою посмішкою.

Хоча президент і зробив кілька дошкульних зауважень щодо економічної політики, але утримався від прямої критики Тимошенко. На високій ноті виступу він обірвав критику і сказав, що прийшов до парламенту не для того, щоб звинувачувати, а щоб знайти спільну мову. Президент запропонував усім, хто має намір брати участь у президентських перегонах, не починати кампанію до вересня. Цей пасаж з посмішкою слухали всі чиновники, з депутатського залу звучали здивовані і обурені вигуки: депутати визнали частиною передвиборної кампанії сам виступ глави держави.

Судячи з реакції парламентаріїв, у Верховній Раді не знайдеться 300 голосів стабільної більшості, необхідних для затвердження президентських ініціатив. У зв'язку із цим експерти пророкують нове загострення політичної кризи в Україні. На їхню думку, запасним варіантом для президентського оточення, яке прагне посилити позиції Ющенка, може стати розпуск Верховної Ради. На це натякнув президент, який напередодні не анонсованого виступу в парламенті дав інтерв'ю центральному телеканалу. На запитання журналіста про позачергові вибори він відповів, що такий сценарій можливий.

Вчора в кулуарах Верховної Ради депутати обговорювали деякі документи, які їм вдалося отримати в президентському секретаріаті. Мова йшла про те, що розпуск парламенту може відбутися у квітні, а позачергові вибори - у червні. Представники різних фракцій володіли подібною інформацією, що дозволило політологу Володимиру Фесенку припустити "спланований викид інформації" з кіл, близьких до президента. Політолог Андрій Єрмолаєв погодився, що позачергові вибори Верховної Ради стають все більш можливими.

Якщо раніше підставою для розпуску парламенту вважався той факт, що формально створена в грудні нова коаліція не сформувала свій уряд, залишивши при владі Тимошенко, то тепер у президента можуть з'явитися й інші причини. Партія регіонів, не погоджуючись з урядом у баченні антикризових програм і заходів, вчора вранці погрожувала з четверга заблокувати роботу Верховної Ради. У п'ятницю опозиція планує провести в Києві масові акції протесту, схожі на ті, які тиждень тому відбулися в обласних центрах. З точки зору президентської сторони це може означати недієздатність і деструктивний лад чинного парламенту.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK