Пекін розсекретив архіви: Мао Цзедун пропонував Японії забрати у СРСР Курили

Пекін розсекретив архіви: Мао Цзедун пропонував Японії забрати у СРСР Курили
wikipedia.org

Про це свідчать розсекречені китайськими МЗС стенограми виступів Мао Цзедуна, які в середу, 1 квітня, опублікував тижневик Чжунго сіньвень.

Китайське зовнішньополітичне відомство зняло гриф таємності з циркуляру "Вихідні (64) У760", який був розісланий в усі закордонні диппредставництва КНР.

У документі йде мова про зустріч Мао Цзедуна з делегацією з Токіо, що відбулася 10 червня 1964 року. Голова китайської держави заявив японським емісарам: "Сто років тому від вас вже відокремили Камчатку, Хабаровськ і Владивосток. Це питання залишилося невирішеним. Тому особисто для мене питання вирішене: Курили повинні повернутися до вас".

Мао також недвозначно заявив, що побоюється "радянської експансії" на півночі і північному сході КНР. "Зовнішня Монголія вже фактично знаходиться під контролем Радянського Союзу ... говорять, що вони ще хочуть відколоти наш Синьцзян (Синьцзян-Уйгурський автономний район) та провінції Хейлунцзян, на межах яких з боку СРСР зосереджено велике угрупування військ", - сказав голова КНР.

"Не треба від нас нічого відкалувати - у СРСР і без того занадто багато землі", - підкреслив тоді Мао.

Видання зазначає, що цю промову голова КНР виголосив після виникнення проблем у радянсько-китайських переговорах щодо територіальних питаннь. Територіальний спір СРСР і КНР досяг кульмінації у березні 1969 року, коли між сторонами в районі прикордонного острова Даманський відбулася серія збройних зіткнень.

Нагадаємо, проблема чотирьох островів Кунашір, Ітуруп, Шікотан і Хабомаі є предметом територіальної суперечки між Росією і Японією. Без рішення територіальної проблеми Росія і Японія не зможуть підписати мирний договір, який так і не був укладено після закінчення Другої світової війни.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK