FT: Ющенко наполягає на негайних реформах і заявляє про падіння ВВП на 25-30%

FT: Ющенко наполягає на негайних реформах і заявляє про падіння ВВП на 25-30%
Фото Миколи Лазаренка/прес-служба Президента

У своєму зверненні до парламенту пан Ющенко заявив, що валовий внутрішній продукт в Україні в річному вимірі скоротився у січні та лютому на 25-30%.

Він закликав законодавців ухвалити закони, необхідні щоб відкрити шлях допомозі від Міжнародного валютного фонду і конституційним реформам, які внесуть ясність у розподіл влади між президентом і парламентом.

Президент різко розкритикував Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, заявивши, що країна "не готова протистояти кризі", і звинувативши уряд у навмисних спробах "приховати" рівень падіння виробництва, оприлюднюючи дані про стан економіки один раз на квартал, а не щомісяця.

Його промова підкреслила глибину економічної кризи, в якій опинилася Україна, - європейська країна, що найбільше постраждала від скрутної ситуації на кредитних ринках, а також шкоду, завдану політичній стабільності глибоким розколом між українськими лідерами.

Малоймовірно, що Верховна Рада співпрацюватиме із паном Ющенком щодо планів конституційної реформи. Проте цього тижня розколотий парламент повинен розглянути закони, необхідні для розморожування стабілізаційної позики обсягом у 16,4 млрд. доларів, яку восени погодився надати МВФ.

Перший транш розміром 4,5 млрд. доларів, що надійшов від Фонду восени, допоміг стабілізувати нестійку банківську систему України і валюту, яка минулого року знецінилася на 40%.

Проте подальші виплати відклали через стурбованість МВФ розміром дефіциту бюджету та внутрішньополітичною боротьбою.

Пан Ющенко вказав парламенту на необхідність знизити дефіцит бюджету до менш ніж 3% від ВВП.

Учора парламент підняв акцизи на бензин, цигарки і алкоголь.

Проте пані Тимошенко відмовляється скорочувати видатки чи підвищувати тарифи за комунальні послуги, наполягаючи на тому, що це буде занадто обтяжливо для громадян. За словами Тимошенко, союзники Президента саботують її ініціативи щодо виконання вимог МВФ.

Україна серйозно постраждала від обвалу світової торгівлі, заморожування кредитування і стрімкого падіння цін на сталь – основну статтю експорту країни. Кількість безробітних з осені зросла удвічі і сягнула 1 млн., а опитування громадської думки демонструють збільшення кількості українців, що схвально ставляться до антиурядових протестів, оскільки політична безвихідь підриває їхнє терпіння і довіру до уряду.

Оригiнал статтi


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK