ВН: За законами післявоєнного часу

ВН: За законами післявоєнного часу
img.rosbalt.ru

Тим часом ж в Санкт-Петербурзі заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв висловив своє розчарування тим, що Євросоюз не став давати оцінку діям України в ході недавньої газової війни. «Якщо б керівництво ЄС розслідувало ці факти, то постало б питання про членство України в ЄС. Транзитний монополіст, який шантажує Росію і Європу, не найкращий кандидат у члени ЄС», - цитує пана Медведєва Інтерфакс. Крім того, зі слів топ-менеджера газового концерну, можливості інвестувати в газотранспортну систему (ГТС) України з'являться не раніше 2010 року через параліч влади в цій країні. 

Віктор Ющенко доповідав парламентаріям: «Я виступаю за максимальне поліпшення відносин з Російською Федерацією. Я маю намір зробити все можливе, щоб перегорнути сторінку непорозумінь і забезпечити рівний і доброзичливий діалог між сусідами». 

Москва і Київ увійшли в новий клінч після того, як 23 березня в Брюсселі уряд України підписав з Єврокомісією двосторонню декларацію про модернізацію газотранспортної системи. Думку російської делегації було проігноровано, і вона демонстративно покинула захід, після чого прем'єр Володимир Путін пригрозив переглянути принципи відносин з ЄС, а президент Дмитро Медведєв дав вказівку відкласти міжурядові переговори з Україною до внесення ясності з приводу підписання декларації. 

Тим часом Газпром знову переглянув обсяг експорту газу в далеке зарубіжжя. Зі слів Олександра Медведєва, концерн планує поставити в Європу і Туреччину близько 140 млрд. кубометрів газу в 2009 році. Це на 18 млрд. менше, ніж у минулому році. Півтора місяці тому в рамках презентацій для інвесторів пан Медведєв говорив, що з урахуванням дочірніх компаній група реалізувала в Європі не менше як 179 млрд. кубометрів (близько 160 млрд. російський і середньоазіатський газ, а інше паливо з інших джерел). Тоді він оцінював, що підсумкове падіння в 2009 році становитиме всього лише 9 млрд. кубометрів. Тепер же з'ясовується, що тільки основний експортний потік групи Газпром знизиться вдвічі сильніше. 

Також газовий монополіст видав більш консервативний прогноз за середньорічною експортною ціною - 260 дол. за тис. кубометрів, що на 20 дол. менше, ніж Газпром очікував в лютому. Ймовірно, це пов'язано з тим, що бажаної стабілізації нафтових цін вищої за планку в 50 дол. за барель в першому кварталі так і не відбулося. Таким чином, виторг групи Газпром від експорту газу в далеке зарубіжжя знизиться майже на 30 млрд. дол. і буде лише на третину компенсований девальвацією рубля.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK