У Страсбурзі відкривається 60-й саміт НАТО

У Страсбурзі відкривається 60-й саміт НАТО
АР

Саміт пройде в розширеному форматі - в ньому візьмуть участь вже 28 країн-членів НАТО, оскільки в середу, 1 квітня, в альянс офіційно вступили Хорватія і Албанія. Посли цих держав у Вашингтоні вручили ратифікаційні грамоти першому заступнику держсекретаря США Джеймсу Стейнбергу.

Основним завданням саміту стане обговорення нової Стратегічної концепції альянсу. Документ, яким керується НАТО, було прийнято в 1999 році і потребує змін з урахуванням нових загроз. Лідери НАТО, зокрема, обговорять протистояння новим терористичним загрозам, піратству, росту кіберзлочинності, а також проблему енергетичної безпеки.

На ювілейному саміті лідери країн Альянсу вивчатимуть хід реформ в Грузії та Україні, які повинні згодом дозволити цим країнам вступити в НАТО. Однак, як заявив у середу офіційний представник альянсу Джеймс Аппатурай, на даний момент вони ще не готові приєднатися до організації.

Як очікується, на саміті буде офіційно закріплено повернення Франції у військові структури НАТО, про вихід з яких перший президент п'ятої республіки Шарль де Голль оголосив в 1966 році.

Реінтеграція проявиться в тому, що Франція знову ввійде в Комітет оборонного планування, а французькі військові, як очікується, очолять командування трансформації об'єднаних сил НАТО (Норфолк, штат Вірджинія, США) і постійний штаб об'єднаних сил НАТО в Лісабоні.

При цьому Франція не увійде до групи ядерного планування, збереже сили ядерного стримування і право вибору при відправленні своїх контингентів для участі в операціях альянсу.

Лідери держав, що входять до альянсу, обговорять також кандидатури на посаду нового голови організації. Повноваження генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера закінчуються 31 липня, і очікується, що на саміті буде оголошено кандидатуру його наступника.

Найбільш імовірним кандидатом вважається 56-річний прем'єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен, за якого попередньо проголосували всі провідні держави альянсу за винятком Туреччини, міністра закордонних справ Норвегії Йонаса Гарай Стоера (Jonas Gahr Stoere) і міністра оборони Канади Пітера Маккея. Крім того, Болгарія висунула на посаду голови НАТО кандидатуру колишнього глави свого МЗС Соломона Пасси.

Підсумки роботи будуть зафіксовані у двох документах: декларації з євроатлантичної безпеки та щодо Афганістану.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK