Пентагон буде економити на винищувачах

Пентагон буде економити на винищувачах
Reuters

Про це повідомляє CNN.

"Ми повинні переобладнати всі програми фінансування всередині міністерства для збереження здатності ведення тих війн, в яких ми беремо участь сьогодні, а також можливості реагування на сценарії, з якими ми можемо зіткнутися в найближчі роки", - сказав Гейтс на брифінгу.

"Усі мої рішення не потребуватимуть додаткового бюджетного фінансування", - зазначив він.

За словами міністра оборони, перерозподіл статей бюджету допоможе "глибокій реформі системи роботи міністерства".

Зокрема, Гейтс запропонував призупинити виробництво винищувачів п'ятого покоління F-22 Raptor, що є найбільш сучасними і дорогими у складі ВПС США.

За словами голови Пентагону, необхідність у виробництві таких літаків більше 187 штук, що вже існують, відсутня.

Зазначимо, собівартість одного F-22 Raptor складає близько 140 мільйонів доларів. Спочатку планувалося виробництво до 750 таких винищувачів, однак потім у Пентагоні почали говорити про закупівлю 240-250 бойових машин. Законодавчо експорт F-22 Raptor в інші країни знаходиться під забороною, однак через загрозу повної зупинки їх виробництва, в США активно обговорювалася можливість продажу серії таких літаків Ізраїлю.

Гейтс також запропонував закрити проект із будівництва 23 президентських вертольотів, вартість яких оцінюється більш ніж у 13 мільярдів доларів. Крім того, міністр оборони запропонував скоротити витрати на високотехнологічні розробки в рамках програми Бойові системи майбутнього (Future Combat Systems).

Також пропонується знизити темпи будівництва бойових кораблів ВМФ США і авіаносців, натомість збільшивши виробництво кораблів берегової охорони.

У цілому, Гейтс запропонував збільшити фінансування проектів, що дозволяють краще пристосувати збройні сили США до ведення війни проти партизанських загонів і бойовиків. Зокрема, він виступив за виділення великих коштів на виробництво безпілотників, що добре зарекомендували себе в Афганістані, де їх використовують проти бойовиків руху Талібан.

Крім того, майже 11 млрд. доларів підуть на фінансування збільшення чисельності військовослужбовців.

Бюджет також передбачає збільшення медичних витрат на військовослужбовців і на програми найму на роботу цивільних осіб в спробі знизити залежність Міноборони від приватних підрядників.

Вперше глава Пентагону закликав виробити більш збалансовану стратегію "розвитку американської армії в своїй статті, яку опубліковано в журналі Foreign Affairs в грудні 2008 року. У ній міністр виклав свої погляди на характер майбутніх воєн, які належить вести США, і запропонував скоротити фінансування, що виділяється на розробку нових дорогих видів зброї, а замість цього зосередитися на виробництві більш простих і дешевих озброєнь.

Рішення Гейтса про перерозподіл бюджету є частиною програми президента США Барака Обами, що фактично змінює військову доктрину країни. Президент, представляючи бюджет на наступний фінансовий рік, сказав, що його адміністрація буде робити все для ліквідації неефективних і витратних програм у всіх сферах. Міністерство оборони стало першим відомством, що почало активно переглядати свою стратегію.

Якщо всі рекомендації Гейтса буде прийнято, загальна сума витрат на армію в США у 2010 році складе 534 мільярди доларів (або 664 мільярда із урахуванням витрат на присутність американських військовослужбовців в Іраку і Афганістані).

Таким чином, цей військовий бюджет всеодно буде більшим від бюджету 2009 року, згідно із яким Пентагон має витратити 513 мільярдів доларів (або 655 мільярдів з урахуванням Іраку та Афганістану).

Рекомендації Гейтса повинні пройти офіційне затвердження в Білому домі, після чого їх направлять в Конгрес США, який врахує їх при складанні бюджету на 2010 рік.

Нагадаємо, 26 лютого цього року голова профільного комітету палати представників конгресу США демократ Джон Мертей повідомив, що мінімальний бюджет Пентагону на 2010 рік складе 537 млрд доларів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK