США видадуть Франції екс-президента Панами Мануеля Норьєгу

США видадуть Франції екс-президента Панами Мануеля Норьєгу
flexcom.ru

Як зазначається в постанові, екстрадиція Норьєги не стане порушенням його прав як військовополоненого, передає ІТАР-ТАРС.

І США, і Франція є учасниками Женевської конвенції 1949 року про поводження з військовими, і "ніщо не забороняє одній стороні виконати свої зобов'язання згідно з чинною угодою про екстрадицію і видати іншій стороні військовополоненого тільки тому, що він є військовополоненим", йдеться у постанові суду.

Розпорядження про екстрадицію має підписати Гіларі Клінтон. Поки Норьєга, як і раніше, знаходиться у в'язниці.

Крім того Париж гарантував дотримання усіх прав Норьєги, який був визнаний військовополоненим американським судом незабаром після того, як в 1992 році опинився за ґратами в околицях Майамі (штат Флорида) за зв'язки з наркомафією.

У Франції колишнього панамського диктатора заочно визнали в 1999 році винним у "відмиванні" доходів від продажу наркотиків через французькі банки і засудили до десяти років в'язниці. Париж обіцяє провести новий судовий процес над колишнім президентом Панами.

***

Норьєга був заарештований 4 січня 1990 року, через кілька днів після вторгнення американських військ у Панаму. Генерала на вертольоті доставили на авіабазу Говард в зоні Панамського каналу, а звідти переправили в Майамі. Він був президентом країни з 1981 по 1989 роки.

Генерала визнали винним в отриманні хабарів від наркомафії, яка переправляла кокаїн з Латинської Америки в США.

У серпні 2007 року - приблизно за місяць до закінчення тюремного терміну Норьеги - уряд Франції надіслав до Вашингтона запит на видачу екс-диктатора. Тоді Держдепартамент заявив, що адміністрація США не буде заперечувати.

Однак адвокати Норьеги звернулися до суду, стверджуючи, що тим самим будуть порушені права їх підзахисного. Вони наполягали на висилці генерала, якому зараз 74 роки, додому - в Панаму.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK