Сьогодні відкривається саміт Америк

Сьогодні відкривається саміт Америк
Reuters

У роботі саміту візьмуть участь глави держав і урядів 34 країн Західної півкулі, крім Куби.

Головними темами майбутньої зустрічі у верхах стануть світова економічна криза, міграційні питання, боротьба з незаконним обігом наркотиків, глобальні зміни клімату.

Пікантність нинішнього саміту додає той факт, що проект підсумкової декларації лідерів 34 країн Західної півкулі так і не узгоджений.

Причиною тому стала вимога Венесуели, Нікарагуа, Болівії включити до порядку денного кубинське питання. Мова йде про зняття економічної блокади з Куби з боку США та відновлення її членства в Організації американських держав.

Як очікується, глава болівійський держави Ево Моралес на саміті Америк виступить з пропозицією скасувати економічну блокаду Куби. Якщо ця пропозиція не пройде, то Венесуела, Нікарагуа, Болівія готові накласти вето на підсумкову декларацію.

Напередодні саміту Уго Чавес поспішив заявити, що Венесуела буде голосувати проти прийняття підсумкової декларації саміту Америк.

На думку Чавеса, нинішня декларація не враховує зміни, що відбулися в світі, і в латиноамериканському регіоні, а також мало чим відрізняється від тієї, що була прийнята в Канаді в 2001 році і проти якої висловилася Венесуела.

Разом з тим, президент США Барак Обама готовий тільки полегшити поїздки громадян США на Кубу і зняти обмеження на здійснення грошових переказів у цю країну. Він не планує зняття ембарго відносно Куби, так як не бачить реальних змін в ситуації з дотриманням прав людини в цій країні.

Як очікується, на саміті Америк президент США Барак Обама запропонує країнам Латинської Америки почати новий період співробітництва у сфері енергетики, а також боротьби з економічною кризою та злочинністю.

Нова адміністрація США має намір відмовитися від старого зовнішньополітичного курсу, коли Білий дім пов’язував економічну допомогу з лояльністю своїх латиноамериканських партнерів, і будувати свої відносини на основі партнерських угод вільних від "черствих відносин".

Як йдеться в статті Обами, яка опублікована низкою латиноамериканських видань у четвер напередодні зустрічі на вищому рівні країн континенту, "дуже часто США не підтримували і не йшли на діалог з сусідами. Інші пріоритети дуже легко відділили нас, і ми не помічали, що наш прогрес , пов'язаний з прогресом обох Америк. Ця зустріч на вищому рівні надає шанс для нового старту. Просування до добробуту, безпеки та свободи американських держав залежить від партнерських угод XXI століття, вільних від черствий відносин минулого ".

******

Рішення про виключення Куби з ОАД було прийнято у січні 1962 року на восьмій консультативній нараді міністрів закордонних справ під тиском США. Своє рішення глави зовнішньополітичних відомств обґрунтували тим, що встановлена на Кубі марксистсько-ленінська модель розвитку країни не сумісна з принципами Міжамериканський співробітництва.

За це рішення проголосували всі країни Західної півкулі, утрималися Мексика, Аргентина, Болівія, Бразилія, Чилі та Еквадор.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK