Китай образився на прем'єра Японії за відвідування храму, що символізує японський мілітаризм

Китай образився на прем'єра Японії за відвідування храму, що символізує японський мілітаризм
АР

Прем'єр-міністр Японії відвідав храм Ясукуні 21 квітня. У храмі, згідно із традиційними віруваннями, "покояться душі" більше двох мільйонів солдатів і офіцерів, загиблих у різних війнах "за імператора і велику Японію".

Як йдеться в повідомленні МЗС КНР, Пекін "по дипломатичних каналах висловив Японії свою серйозну занепокоєність і невдоволення, наголосивши, що це історичне питання є дуже чутливим і будь-які помилкові дії Японії можуть мати негативні наслідки для відносин двох країн".

Китай вимагає від Японії "проявляти обережність у своїх діях і словах і знайти вирішення цієї ситуації", заявив представник китайського зовнішньополітичного відомства.

У 2006 році у зв'язку із неодноразовим, незважаючи на протести Китаю, відвідуванням колишнім прем'єром Японії Дзюн'їтіро Коїдзумі храму Ясукуні, КНР перервала китайсько-японський діалог з питань безпеки. Двосторонній діалог було відновлено лише в березні 2009 року.

У 2005 році Верховний суд Осаки визнав неконституційним відвідання прем'єр-міністром країни Дзюн'їтіро Коїдзумі храму Ясукуні.
У рішенні суду сказано, що візити меморіалу, побудованого на згадку про японських солдатів, які загинули в роки Другої світової війни, є, по перше, "офіційним" заходом, а по-друге, "релігійним актом". Таким чином, кожен раз, відправляючись у святині, Дзюн'їтіро Коїдзумі порушував прописаний у Конституції поділ держави і церкви.

***

Токійський храм Ясукуні присвячений "душам героїв, які загинули за імператора". У їхніх списках значаться і 14 головних японських військових злочинців, повішених у 1948 році за вироком Міжнародного трибуналу для Далекого Сходу.

Храм Ясукуні в багатьох країнах Азії вважають цитаделлю мілітаризму. Влада Китаю, КНДР і Республіки Корея протестує проти його відвідування японськими офіційними особами, вважаючи це спробами обілити злочини Японії в минулому столітті.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK