У Латвії оцінили збитки від радянської окупації

У Латвії оцінили збитки від радянської окупації
latvianrealty.ru

Як повідомляє портал db.lv, сума, за попередніми оцінками, перевищує десять мільярдів латів (18,5 мільярдів доларів).

Тільки навколишньому середовищу Латвії, як випливає зі звіту комісії, направленого в уряд, радянська влада завдала збитків на суму 365 мільйонів латів (близько 675 мільйонів доларів).

Як зазначають у комісії, на потреби армії в республіці було видобуто корисних копалин - 2 мільйони кубометрів піску і 31 мільйон кубометрів доломіту, які з урахуванням мінімальних цін на сьогоднішній день оцінюються в 159,69 мільйонів латів (понад 300 мільйонів доларів). У звіті комісії також йдеться про акваторії портів, де базувалися радянські військові та цивільні судна, і про прибережній зони.

У звіті міститься і аналіз потенційних втрат для ВВП Латвії за період з 1950 по 1990 роки. Комісія порівняла цей показник із показниками Фінляндії, Австрії та Данії і прийшла до висновку, що якби не окупація, то країна змогла б отримати додатковий ВВП на суму більше ста мільярдів латів (понад 185 мільярдів доларів).

Комісію з оцінки збитку від "радянської окупації" було створено в 2005 році. Їй було доручено до 2010 року визначити суму, яку республіка може вимагати від Росії як правонаступниці Радянського Союзу. Тим часом Росія відкидає як претензії про компенсацію з боку Латвії, так і самі по собі заяви про те, що республіка була "окупована" Радянським Союзом.

Нагадаємо, в 2007 році урядова комісія Литви підрахувала, що республіка повинна домагатися від РФ як правонаступниці СРСР відшкодування збитку 20 млрд. доларів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK