Обама розповів, чому найбільше здивувався за сто днів президентства

Обама розповів, чому найбільше здивувався за сто днів президентства
АР

"Я найбільше здивований кількістю проблем, які треба вирішувати одночасно. Під час моєї передвиборчої кампанії центральною проблемою був Ірак, але економіка була відносно стабільною", - пояснив Обама, відповідаючи на прес-конференції на питання про те, що його на даний момент найбільше здивувало, створило найбільше проблем, повідкидало у найбільший захват і найбільше "повернуло на землю".

"Найбільші проблеми мені створює те, що зміни у Вашингтоні йдуть повільно", - зізнався Обама.

Найбільший захват, за словами президента, у нього викликає мужність американських військовослужбовців.

"Коли я зустрічаюся з нашими військовослужбовцями, захоплення - не зовсім правильне слово, але я глибоко вражений їх зусиллями і дуже вдячний їм за те, що вони роблять", - сказав Обама.

"Принизило - той факт, що інститут президентства в США дуже сильний, але президент є лише частиною більш широкого килима американського політичного спектру", - зізнався глава держави.

Це питання і відповіді на нього президента найбільше надихнули журналістів, присутніх на прес-конференції, яка в цілому відбувалася досить мляво і жодних гучних новин не принесла. А рішення Обами записати послідовність пунктів заданого питання - "здивувало, створило проблеми, повідкидало в захват і повернуло на землю" - і поготів розвеселило журналістів.

Про Пакистан

Крім того, президент США Барак Обама назвав дуже тендітним нинішнє становище уряду Пакистану.

"Ми повинні допомогти Пакистану, всім пакистанцями ... Я вкрай стурбований стабільністю держави", - сказав Обама на великій прес-конференції в Білому домі у четвер, присвяченій 100 дням його президентства.

Президент висловив стурбованість і сумнів у здатності пакистанського уряду підтримувати належний рівень необхідних для жителів країни сфер життя: освіти, охорони здоров'я та правової системи. Також Обама порадив владі переорієнтувати військових із протистояння з Індією на боротьбу з бойовиками. Водночас, Обама заявив про впевненість у тому, що пакистанський ядерний арсенал не потрапить до рук бойовиків.

Автопром

Також президент США Барак Обама хоче, щоб американські автовиробники якнайшвидше стали незалежними від держпідтримки.

"Я б хотів, щоб уряд вийшов з автоіндустрії США настільки швидко, наскільки це можливо", - сказав Обама. За його словами, в автопромі США, незважаючи на останні дії держави щодо стабілізації галузі, складаються передумови для цього.

Фінансова криза

Крім того, президент США Барак Обама зазначив, що не очікував настільки глибокої фінансової кризи.

"Під час моєї передвиборчої компанії я не передбачав, що настане найглибша економічна криза з часів Великої депресії", - зізнався Обама.

Епідемія свинячого грипу

Також Обама повідомив, що США поки не планують закривати кордон з Мексикою через спалах свинячого грипу.

"Як я вже казав, свинячий грип - це причина для глибокого занепокоєння, але не для паніки", - сказав президент.

Він додав, що уряд приймає всі рішення щодо протидії захворюванню, виходячи з постійних консультацій з епідеміологами і лікарями.

Крім того, Обама закликав американців бути особливо обережними у зв'язку зі свинячим грипом.

Про катування

Президент США висловив упевненість у тому, що вчинив правильно, заборонивши своїм спецслужбам вдаватися до тортур при допитах підозрюваних у тероризмі. "Імітація утоплення - це катування, - зазначив він. - І я думаю, що все те юридичне обґрунтування правомірності катувань, яке використовувалося (при адміністрації Буша), було помилкою".

"Утоплення суперечить нашим ідеалам і цінностям, - продовжив президент. - І те, що це є тортури, вважають і багато інших, які вивчали це питання. Ось чому я поклав кінець таким методам".

"Я абсолютно впевнений, що це було правильне рішення, - сказав голова адміністрації на прес-конференції.

Ірак

Недавні спалахи насильства в Іраку не вплинуть на графік виведення американських військ, запевнив журналістів американський президент. "Важливо зазначити, що хоча здійснені в Іраку вибухи і є серйозною підставою для тривоги, число загиблих цивільних осіб і здійснених вибухів залишається на дуже низькому рівні у порівнянні з тим, що ми, приміром, бачили в минулому році, - сказав він. – Політична система в Іраку тримається і функціонує".

***

У середу, 29 квітня, виповнилося 100 днів, як Обама очолює Білий дім. Цей символічно важливий рубіж традиційно відзначається американськими політиками з часів президента Франкліна Рузвельта.

Барак Обама прийшов до влади після перемоги на виборах, на яких він набрав 53% голосів виборців.

Нагадаємо, 20 січня 2009 року Барак Обама приніс присягу і став 44-им президентом США.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK