Ялтинські експерти сумніваються в можливостях наявних нині наднаціональних об'єднань держав

Ялтинські експерти сумніваються в можливостях наявних нині наднаціональних об'єднань держав
АР

"ООН вже в найближчі місяці постане передпроблемою низької ефективності її діяльності. Я б до цього списку додав і НАТО.Нам необхідно разом шукати вихід, треба думати про те, як поліпшити наявніформальні інституції і подумати про нові", - сказав він під час дискусіїГлобальний світопорядок під час змін на 8-й Ялтинській щорічній зустрічі YES.

На думку Теллбота, коли ми говоримо проглобальне управління сьогодні, найбільш ефективний спосіб - діяти не через наявніінститути, а через короткострокові альянси.

"Це альянси, які можуть виникати в разіпотреби, під вирішення тієї чи іншої конкретної проблеми - альянси двох, трьох,чотирьох країн", - додав експерт.

Як приклад низької ефективності глобальнихінститутів він навів проблему глобального клімату, щодо якої міжнароднеспівтовариство до цього часу не могло прийняти дієвих формальних рішень.

Важливим моментом, на думку президентаІнституту Брукінгс, є розширення мережі недержавних альянсів, які підтримуютьдіалог на рівні громадянського суспільства.

"Є глобальне громадянське суспільство -саме там сьогодні відбувається взаємодія, перетин переплетення країн і народів.Це суспільство є зацікавленою стороною у втіленні тих рішень, які приймаютьуряди", - наголосив Телботт.

Крім того, сказав він, не можна забувати проте, що глобальне управління засноване на національному управлінні. Якщо країниефективно управляються, їм легше вибудовувати діалог і шукати точки дотикуінтересів.

У той же час міністр економічного розвитку іторгівлі Республіки Казахстан Кайрат Келімбетов вважає, що всі інтеграційніоб'єднання в світі піддаються сьогодні жорстокому випробуванню, і при вступі вбудь-яке об'єднання країна повинна ретельно і тверезо оцінювати.

"Євросоюз був найпривабливішою інтеграційноюмоделлю для пострадянських країн - можливо, до сьогоднішнього дня. Проблеми, зякими сьогодні стикаються країни ЄС, - це уроки, які ми повинні винести длясебе", - сказав міністр.

Келімбетов зазначив, що і в Євросоюзі єкраїни, які готові повноцінно інтегруватися, і ті, які до цього не готові."Країна, яка приєднується до блоку - чи впевнена вона в тому, що вонаготова інтегруватися абсолютно з усіма країнами цього блоку? Чи готова вонаделегувати частину свого економічного суверенітету? Якщо ми відповімо на ціпитання позитивно, ми зможемо дізнатися, чи дійсно ми готові до інтеграції".

Також міністр вважає, що в твердженні про те,що Україна - швидше частина європейського простору, ніж євроазіатського, більшеполітизації, ніж прагматики. На його думку, будь-яка країна тільки виграє відрозвитку економічних відносин з країнами, що входять в різні блоки і об'єднання,тобто якщо буде підходити до інтеграційних питань прагматично.

"Чи тільки з Європою повиннаспівпрацювати Туреччина? Чи Близький Схід для неї теж важливий? По-моємувідповідь очевидна. У Казахстану найбільший економічний партнер - це Євросоюз,потім Росія, а потім Китай".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK