Путіна висунули на китайську премію миру імені Конфуція

Путіна висунули на китайську премію миру імені Конфуція
Reuters

Проце повідомляє Agence France-Presse.

КрімПутіна до списку номінантів, оголошеного 17 вересня в Пекіні організаторамипремії, потрапили канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент ПАР Джейкоб Зума,творець гібридного рису Юань Лунпін.

Крімних, претендентом на премію названо панчен-ламу – другого за старшинством ламув тибетському буддизмі, який має розпізнати реінкарнацію далай-лами. Йдеться проГьялцене Норбу, якого назвала панчен-ламою влада Китаю. Уряд Тибету у вигнаннівважає панчен-ламою Гендуна Чок’ї Ньїму, який зник 15 років тому і на якоговказав Далай-лама.

Лауреатапремії Конфуція оголосять 9 грудня, за добу до церемонії вручення Нобелівськоїпремії миру в Осло. Грошова частина премії складає 100 тисяч юанів (близько 16тисяч доларів).

Представникоргкомітету премії Лю Хаофен заявив, що китайська нагорода не є аналогом абоконкурентом Нобелівської премії миру, проте має переваги над нею завдяки тому,що враховує інтереси Сходу. За його словами, у відборі номінантів брали участь20 представників китайської науки і мистецтва.

Панчен-ламувисунули на премію за створення "гармонії в Китаї", а Меркель – зазаслуги у стабілізації ситуації в Європі. Чому до списку претендентів накитайську премію потрапили Володимир Путін і Джейкоб Зума, не повідомляється.

Простворення премії імені Конфуція стало відомо в грудні 2010 року незадовго дотого, як у Норвегії відбулася церемонія вручення Нобелівської нагородикитайському дисиденту Лю Сяобо. Першим лауреатом конфуціанської премії ставколишній віце-президент Тайваню Лянь Чжань. Нагороду він отримувати відмовився.

Ранішеорганізатори та члени журі китайської премії миру заперечували свій зв’язок зурядом Китаю. Тим часом Лю Хаофен, оголошуючи номінантів другої конфуціанськоїпремії, відкрито заявив, що засновником премії є організація, якою опікуєтьсяміністерство культури Китаю.

Нагадаємо,16 липня повідомлялося, що засновники престижної німецької премії Квадрига вирішили не вручати її в 2011 році всім чотирьом номінантам, одним з якихповинен мав стати прем’єр-міністр Росії Володимир Путін.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK