Війська Каддафі відбили наступ повстанців на Сирт

Війська Каддафі відбили наступ повстанців на Сирт
Reuters

Хераварозташована за 60 кілометрів від Сирта, який є метою наступу сил ПНР.

"Ми увійшлив Хераву після п'яти днів важких боїв і бомбардувань НАТО. Сьогодні вранці мизмогли взяти місто, майже не зустрічаючи опору", - заявив один з бійцівПНР.

Здобувши Хераву,противники Каддафі танцювали на вулицях, зривали плакати з Каддафі, кидали їх убруд і співали: "Каддафі, ми спалимо тебе", повідомляє агентство.

Однак після того,як війська ПНР почали створювати базу в мечеті на околиці міста, вони зазналипотужного обстрілу з боку закріплених у районі Сирта сил Каддафі. Щонайменшедва бійці ПНР загинули, не менше 10 отримали поранення.

План наступу наСирт зі сходу був скасований.

У п'ятницю сили ПНРувійшли в Сирт з заходу, однак зустріли запеклий опір. Снайпери Каддафі активнодіють з дахів будинків, його війська широко використовують для ударів попротивнику ракетні установки.

Махмуд Тербелу,один з військових ПНР, повідомив, що до військ Каддафі приєдналися деякі жителіСирта.

"Нам чинятьопір цивільні особи, добровольці. Вони перебувають на дахах будівель завтоматами, зенітними знаряддями, ракетами та іншим озброєнням", - заявивТербелу.

Один з бійців ПНРзазначив, що війська Ради "беруть місто крок за кроком".

У суботупредставник Каддафі повідомив, що більше 2 тисяч лівійців загинули під часавіаударів НАТО по Сирту. Він також заявив, що прихильники Каддафі мають намірпродовжувати боротьбу проти ПНР.

Сирт, розташованена південний схід від столиці Тріполі місто Бені-Валід і південне місто Сабха -останні великі бастіони прихильників Каддафі, відзначає Рейтер.

Сили Каддафі, що утримуютьБені-Валід, за останній тиждень двічі відбили штурм з боку ПНР.

***

З середини лютогов Лівії почалися масові демонстрації з вимогою відставки Каддафі, який керувавкраїною більше 40 років, які згодом переросли в збройне протистояння міжурядовими силами і опозицією.

Рада Безпеки ООН17 березня прийняла резолюцію, що передбачає введення безполітної зони надЛівією. В операції коаліційних сил, що почалася 19 березня, беруть участьВеликобританія, Франція, США, Канада, Бельгія, Італія, Іспанія, Данія,Норвегія.

Керівництвокампанією в Лівії 31 березня повністю перейшло до представників командуванняНАТО. Як заявляє керівництво Північноатлантичного альянсу, мета операціїОб'єднаний захисник - забезпечення ембарго на поставки зброї, безполітної зонита заходів щодо захисту цивільного населення. Мандат на операцію закінчувався27 червня, але 1 червня НАТО продовжила операцію на 90 днів - до кінця вересня.

У лютому опозиціясформувала в Бенгазі Перехідну національну рада (ПНР), яка оголосила себе єдинимлегітимним органом влади в країні. ПНР визнали близько 60 країн, включаючиРосію.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK