ЄСПЛ не ухвалив рішення про компенсацію в $ 100 млрд. у справі ЮКОСу

ЄСПЛ не ухвалив рішення про компенсацію в $ 100 млрд. у справі ЮКОСу
АР

Урішенні суду, опублікованому у вівторок, йдеться, що питання про компенсації"не було готове для винесення рішення", передає Reuters.

Раніше повідомлялося,що, на думку ЄСПЛ, Росія порушила кілька пунктів Європейської конвенції прозахист прав людини в ході переслідування ЮКОСу за податкові злочини.

Зокрема, компанія була позбавлена ​​права на справедливий суд, оскількиотримала мало часу на підготовку до слухань у податкових справах, її право назахист власності було порушено при визначенні розмірів податковоїзаборгованості і штрафів за 2000-2001 роки.

Суд визнав зайвими заходи впливу, застосовані до ЮКОСу, але відхилив вимогипозивачів визнати вибіркове застосування права і ухвалив, що російська влада незловживала судом для знищення компанії і захоплення її активів.

І позивач, і відповідач, висловили задоволення рішенням суду."Європейський суд з прав людини сьогодні прийняв сторону ЮКОСу у справіпроти Російської Федерації", - повідомили позивачі через адвокатів.

"Мало хто з тих, хто розуміється на таких речах, скаже, що це негативнерішення для Російської Федерації", - парирував керівник апаратупредставника Росії в Європейському суді Андрій Федоров.

Як зазначає Reuters, акціонери ЮКОСу намагалися відібрати в Росії черезЄвропейський суд найбільшу суму за всю його історію, обґрунтовуючи її вартістюкомпанії на момент ліквідації у 2007 році, до якої додано неодержаніакціонерами доходи.

***
Справа ЮКОСу - одне з найгучніших в Росії за останні роки. Справа ЮКОСу - одна з найгучніших вРосії за останні роки. На початку 2000-х років російська влада звинуватилакерівництво найбільшої в той час нафтової компанії в країні в економічнихзлочинах. Згодом ЮКОС збанкрутував, а його активи відійшли державній Роснефти.

На Заході до цього часу багато хто вважає цю справу політично мотивованою,однак влада РФ це категорично спростовує. Російська сторона наполягає на тому,що ЮКОС у 2000-2003 роках використовував податкові схеми в обхід законодавства.

Нагадаємо,наприкінці грудня 2010 року екс-глава ЮКОСу Михайло Ходорковськийі колишній голова компанії МЕНАТЕП Платон Лебедєв отримали13,5 років колонії загального режиму у другій кримінальній справі. Суд визнавїх винними в розкраданні нафти у дочірніх компаній ЮКОСу і відмиванні грошей насуму близько 30 млрд. доларів.

У травні Мосміськсуд пом'якшив Ходорковському і Лебедєву з 14 до 13 роківколонії загального режиму. Згідно із затвердженим вироком і з урахуваннямпершої справи, бізнесмени вийдуть на волю в 2016 році.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK