Генсек НАТО: Дні колишнього режиму в Лівії злічені

Генсек НАТО: Дні колишнього режиму в Лівії злічені
AP

"Дні колишнього режиму, безперечно, злічені",- заявив генсек на першій зустрічі "Друзів Лівії" у Нью-Йорку на полях Генеральної асамблеїООН.

Назвавши події в Лівії незворотними, Расмуссен знову заявив,що НАТО продовжить операцію Об'єднаний захисник у Лівії доти, доки це потрібно для забезпеченнязахисту мирних жителів країни.

ГоловаПерехідної національної радиМустафа Абдельджаліль, у своючергу, заявив, що влада Лівії працюватиме в дусі національного примирення.

"Примирення буде включати всі елементи після досягненняповного звільнення Лівії", - сказав Абдельджаліль під час зустрічі на високому рівні щодо Лівії, скликаної генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном.

Муамар Каддафі, якийправив країною більше чотирьох десятиліть, за словами голови ПНР,"все ще має ресурси, які загрожуютьне тільки Лівії, а й для міжнародному співтовариству".

"Проте наша революція, яка забрала життя 25 тисяччоловік, полягає не тільки в арешті колишніх керівників, ми присвячуємо себепобудові нового життя", - сказав Абдельджаліль.

Лівія, за його словами, буде "державою, в якій лівійцісамі зможуть керувати собоючерез проведення виборів".

При цьому він запевнив, що до всіх іммігрантам та іноземцямна території Лівії будуть ставитися відповідно до міжнародного права.

"Хоча Лівія багата країна, нам потрібна допомога",- підтвердив Абдельджаліль.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав лівійськийнарод з визнанням в ООН нової влади і пообіцяв, що ООН робитиме все, аби допомогти лівійцям побудуватимайбутнє.

"Ми натхненні,що багато хто склав зброю, і сподіваємося, що інші візьмуть з них приклад", - сказав він.

Пан Гі Мун підтвердив, що ООН направляє до Лівії нову місіюз надання допомоги перехіднійвладі для наведення порядку вцій країні. Протягом трьох місяців місія буде вирішувати завдання щодо відновлення громадськоїбезпеки і порядку, сприяти підтримці законності.

В середині лютого в Лівії почалися масові демонстрації протиКаддафі. За півроку збройного протистояння з урядовими силами опозиції вдалосявстановити контроль майже над всією територією Лівії. У лютому опозиціясформувала Перехіднунаціональну раду (ПНР), яку оголосилаєдиним легітимним органом влади в країні.

Тим часом, за даними арабських ЗМІ, Каддафі перебуває в Себсі. Вчора, 19 вересня, західніагентства повідомили, що сили Перехідної національної ради захопили аеропорт і деякі укріплення міста Себха, проте його основна частина,як і раніше, перебуває підконтролем Каддафі. Місто розташоване в пустелі за 750 км від столиці країни Тріполі.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK